Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Elveszítettek egy pendrive-ot a BRFK összes rendőrének az adataival

2019. július 12. 21:20 - szerző: Ágoston Zoltán

Ötmillió forintos bírságot szabott ki a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, amiért elveszett egy 4 GB-os pendrive, rajta egy táblázattal a BRFK teljes állományának azadataival – írja az Index az erről szóló határozat nyomán. Az adatok között szerepel a rendőrök születési neve, születési ideje, anyjuk neve, TAJ-száma, beosztása és munkaköre is.

A BRFK egyik munkatársa januárba vitte magával a pendrive-ot a kulcskarikájára fűzve egy másik városban tartott értekezletre. Máásnap kijelentkezett a szállodai szobájából, egy gyorsétteremi kitérő után visszatért a budapesti szolgálati helyére. Ekkor vette észre, hogy a pendrive nincs meg.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Még aznap jelentette az feletteseinek, hogy elveszítette az adathordozót, de hosszú telefonálgatások sora sem vezetett eredményre, sem a szállodában, sem a gyorsétteremben nem került elő.

A endőr a személyes adatokat tartalmazó dokumentumokat nem a szolgálati, hanem magáncélra használt adathordozóra másolta át, és nem alkalmazott semmilyen biztonsági intézkedést a tárolt adatok védelmére. Emiatt fegyelmi eljárás indult ellene.

A pendrive azóta sem került elő.