Újraszámolták a szavazatokat, Győr polgármestere marad Borkai Zsolt, akitől most öt éven át kérdezni sem lehet

2019. október 22., 07:18

Szerző:

Hétfő éjjel a Győr-Moson-Sopron Megyei Területi Választási Iroda bejelentette, hogy újraszámolták az október 13-i győri polgármester-választás szavazatait, a számok pedig megerősítik, hogy Borkai Zsolt a város első embere – derül ki a 24.hu cikkéből. Az újraszámolást az ellenzék kérte a jelöltjével, Glázer Tímeával az élen, akit Borkai Zsolt mindössze 641 vokssal sikerült megelőznie a megméretésen. Eddig úgy nézett ki, hogy Borkai Zsolt 19 312 (44.33%), Glázer Tímea pedig 18 671 (42.86%) szavazatot kapott, az újraszámlálás pedig nem változtatott érdemben a helyzeten, tanúsága szerint Borkai Zsolt 19 305, Glázer Tímea 18 661 szavazatot kapott. A különbség oka, hogy október 13-án néhány érvénytelen szavazatot is beleszámoltak az eredményükbe.

Az újraszámlálás feltűnően sokáig, napokig tartott. Csütörtökön kezdték el, pénteken még csak azt lehetett tudni, hogy Győr 96 szavazókörének a negyedében végeztek vele.

Borkai Zsolt egy október 15-i sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Fideszből kilép ugyan, de a polgármesteri tisztségét megtartja, ilyen legitimáció mellett ugyanis nem teheti meg, hogy visszalép. A sajtótájékoztató elég szűkszavúra sikerült, a volt olimpiai bajnok politikustól kérdezni sem lehetett, egy jelenlevő újságíró l is kezdte firtatni, hogy ez most öt éven át így marad-e.

Ő volt az, akinek a szex- és korrupciós botrányától visszhangzott az október 13-i önkormányzati választást felvezető kampány utolsó hete, kiszivárgott ugyanis néhány fénykép- és videófelvétel, amelyen azt látni, hogyan szórakozott baráti társaságban prostituáltakkal egy 2018 májusi horvátországi jachtkiránduláson az Adrián. 

Kontrát Károly belügyi államtitkár hétfőn az Országgyűlés lőtt jelentette be, hogy a körülötte gyűrűző korrupciós ügyek miatt nyomozás indult, Orbán Viktor pedig azt mondta, beteg dolognak tartja, ha valaki hagyja,a hogy szex közben felvételek készítsenek róla.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.