Bevált a rendőrségnek a körözési toplista közzététele, már három embert elfogtak

2019. február 1., 11:21

Szerző:

körözési toplista keddi elindítása óta megháromszorozódott a napi bejelentések száma, három embert pedig el is fogtak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken az M1-en.

Gál Kristóf azt mondta, két férfit szerdán külföldi társhatóságok, csütörtökön egyet a Pest megyei rendőrök fogtak el. Utóbbit – egy kilenc éve kábítószeres bűncselekmény miatt körözött férfit – lakossági bejelentés alapján találtak meg, emelte ki.

A körözési toplistán ötven ember szerepel. Vannak köztük, akik olyan bűncselekményt követtek el, amely 5–10 év szabadságvesztéssel büntethető, mások visszaeső erőszakos bűncselekmény elkövetői, és vannak, akiket legalább öt év szabadságvesztésre ítéltek, de nem vonultak be a börtönbe. Szerepelnek továbbá a listán olyanok, akiket legalább öt bűncselekmény elkövetése miatt köröznek, illetve az általuk elkövetett bűncselekmény jelentősen rontja a lakosság közbiztonságérzetét – ismertette Gál Kristóf.

Fotó: police.hu

– Online bejelentéskor négy adatot lehet megadni, de csak a bejelentés mezőt kötelező kitölteni – hangsúlyozta a szóvivő.

A körözési adatlapok „Felismeri? Tegyen bejelentést!” gombjára kattintva jelenik meg az online bejelentő űrlap. Itt e-mailben juttathatják el a rendőrséghez az adott körözéssel kapcsolatos információjukat. Bejelentésüket anonim módon is megtehetik, ugyanis az elérhetőségek mezők kitöltése nem kötelező. 

Emellett a rendőrség továbbra is fogadja a bejelentéseket a 112-es segélyhívó számon és a telefontanú +36-80/555-111-es vonalán.