Csaknem félmillió forintba kerül egy éves belépő a közpénzből felhúzott II. kerületi uszodában

2019. november 4., 15:28

Szerző:

Több mint 7 milliárd forintba került a Gyarmati Dezső Uszoda, amelynek alapkövét a tavalyi országgyűlési választások előtt rakták le, majd a létesítményt az idei önkormányzati választások előtt avatták fel. Évtizedeket vártak a környéken élők az uszodára, de a belépőárak olyan magasak, hogy ez lett Budapest egyik legdrágább uszodája – derül ki az Index cikkéből.

Láng Zsolt, a II. kerület októberben leváltott fideszes polgármestere kampányának egyik legfontosabb eseménye volt a máriaremetei sportlétesítmény átadása, a közelben nincs másik uszoda.

Az uszoda vezetésére Drávucz Rita világ- és Európa bajnok vízilabdázót kérték fel, az úszásoktatást Risztov Éva olimpiai bajnok úszó, míg a vízilabda-oktatást Kovács István edző vezeti.

Több mint 7 milliárd forintba került a beruházás, amelynek nagy részét, 4,9 milliárd forintot az önkormányzat honlapja szerint tao-pénzekből fedeztek. A kormány 500 millió forint vissza nem térítendő központi költségvetési támogatást nyújtott, majd az építkezés megkezdése után további 1 milliárd forintot adott az önkormányzatnak az uszoda környezetrendezésére. A fennmaradó részt a II. kerület önerőből finanszírozta.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az eredeti tervekhez képest negyven százalékkal nőtt a beruházás költségvetése. Láng az alapkőletétel után ezt azzal magyarázta, hogy időközben változtak a műszaki paraméterek, nőttek az anyagárak, a munkadíjak és emelkedett a szakemberhiány is.

Az uszoda október 1-jén nyitott meg a nagyközönség előtt, pár nappal előtte kerültek fel a belépőárak az új honlapra. Eszerint

  • egy felnőtt napijegy 4600 forintba kerül (II. Kerület Kártyával 3800 forint),
  • a diákoknak és nyugdíjasoknak 2500 forintot (II. Kerület Kártyával 2200 forint) kell fizetniük egész napra,
  • a felnőtt havibérlet 38 ezer forint, kerületi lakosoknak (II. Kerület Kártyával 33 ezer forint),

a teljes árú éves bérlet pedig 480 ezer forint, a diákoknak és a nyugdíjasoknak pedig 285 ezer forintba kerül a korlátlan belépést nyújtó jegy.

Mivel a munkálatok az ünnepélyes átadó ellenére még nem záródtak le, az uszoda honlapja szerint december végéig a 2 órás belépővel egész nap bent lehet maradni, ez a felnőtteknek 2400 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 1700 forintba kerül.

Három medence van az uszodában, de jelenleg ebből mindössze a nagy medence használható. A kültéri ugyanis még le van zárva, a tanmedence pedig csak az oktatási csoportok számára engedélyezett. Pillanatnyilag az ötvenes medencének is csak a felét lehet használni, mert a másik felét oktatási csoportoknak tartják fenn.

Meleg vizes medence nincs, ahogyan szauna sincsen. Az uszoda honlapja szerint a költségek emelkedése miatt a tao-keretet ugyan megemelték, de szauna létesítésére már nem pályázhattak, mert azt a Magyar Vízilabda Szövetség szakmai programja nem támogatta.

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.