Az energetikai hivatal elnöke 42 ezer forintért bérel lakás a Budai Várban, de azt is a hivatal fizeti neki közpénzből

2019. február 28. 09:28 - szerző: 168 Óra

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 68 millió forintot fizetne közpénzből a Budavári Önkormányzatnak azért, hogy kijelölhesse, ki béreljen egy értékes, 101 négyzetméteres ingatlant a Budai Vár legjobb részén egy műemlék épületben, alig 250 méterre a Halászbástyától. A lakás jelenlegi bérlője a hivatal elnöke, a Fidesz volt országgyűlési képviselője, Dorkota Lajos. Az elnök fizetése majdnem 3,3 millió forint, a lakás kedvezményes, 42 ezer forintos bérleti díját mégis a hivatal állja – írja a hvg.hu.

Fotó: Flickr/Sylvain Ménard

A bérlő kijelölésének joga azt jelenti, hogy az energetikai hivatal – közpénzből – azért fizet ki egy ekkora összeget, hogy 15 éven át megmondhassa, ki legyen a bérlője az önkormányzati lakásnak.

A főváros legexkluzívabb részén található 101 négyzetméteres lakás bérlője már 2013 óta az energetikai hivatal elnöke, Dorkota Lajos, aki korábban több cikluson keresztül a Fidesz országgyűlési képviselője volt. Dorkota már öt éve használhatja a lakást, de egy jogszabályváltozás miatt szükségessé vált a bérlőkijelölési jog ismételt megvásárlása.

A portál információi szerint az erről szóló előterjesztést hétfőn a pénzügyi bizottság már elfogadta, azt maga a fideszes polgármester, Nagy Gábor Tamás nyújtotta be. Feltehetően a fideszes többségű képviselő-testület sem talál benne kivetnivalót.

Azt a hvg.hu érdeklődésére a hivatal nem tudta megmagyarázni, hogy miért nem választott a hivatal egy költséghatékonyabb megoldást, hiszen 68 millió forintból a fővárosi lakáspiacon széles kínálatból választhat az, aki ennyi pénzt szán ingatlanvásárlásra.