Az EMIH - Magyar Zsidó Szövetség nem zárja be a fenntartása alatt álló zsinagógákat

2020. március 13., 19:18

Szerző:

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) - Magyar Zsidó Szövetség fenntartásában álló zsinagógák továbbra is nyitva állnak a magyarországi zsidó közösség tagjai előtt, erről közleményt adott ki a magyarországi zsidó egyház:

„A Hitközség a rendszeres zsinagógai imákat, illetve a kiemelt napokon egyes szakrális együttléteket követő, borra mondott áldásokat (kidus) és az azok után következő könnyű étkezéseket továbbra is megtartja. Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség a zsinagógáit napok óta rendszeresen fertőtleníti, továbbá minden imahelyen rendelkezésre áll elegendő mennyiségű kézfertőtlenítő is a közösség tagjai számára. Az EMIH mindemellett az elmúlt napok során folyamatosan felhívta a zsidó közösség figyelmét, és ismételten kéri a közösségi vallásos tevékenységeken résztvevő valamennyi látogatóját, hogy fokozottan figyeljen társai egészségének megóvására, illetve a közösen használt terek higiéniájára és a rendszeres kézmosásra. Egyúttal kéri a közösség tagjait, hogy ha betegnek érzik magukat, mindenképpen maradjanak otthon. Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség az elmúlt időszakban minden olyan óvintézkedést megtett, amely a vallási élet biztonságának megteremtéséhez szükséges lehet.”

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.