Állami vezetőket fognak képezni a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2018. október 17., 10:56

Szerző:

A leendő állami vezetők képzésére indít új szakokat a jövőben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), ugyanis ez eddig hiányzott a felsőoktatási palettáról – közölte a Magyar Időkkel Koltay András, az intézmény rektora.

Az NKE új vezetője elmondta, hogy nem a már vezető beosztásúak továbbképzése a cél, hanem egy olyan mesterképzést szeretnének létrehozni, amely lehetővé teszi, hogy aki ezen a területen diplomát szerez, annak egyenes útja lehessen az államszervezet legfontosabb, kiemelkedő szakmai feladatokat ellátó területeire.

Ehhez kapcsolódóan egy komplex képzéscsomagot szeretnének összeállítani, amely mesterképzésből, szakirányú továbbképzésből és tréning jellegű rövidebb képzésekből áll.

Koltay András

Koltay András arról is beszámolt, hogy a tanári kart erősítenék, és kívánatosnak tartják, hogy az NKE-n legyenek olyan szellemi központok, kutatóintézetek, valamint új képzések, amelyekben a saját tanáraik mellett oktatók és kutatók is részt vennének legalább egy-egy projekt erejéig.

A rektor megállapította, hogy az állam feladata a nyilvánossághoz való viszonyában egy forradalmi átalakulás kellős közepén tart. 

– Míg korábban az állam jogszabályokon keresztül, az alkotmányos gyakorlat korlátai között tudta szabályozni a nyilvánosság működését és meghatározni a szólásszabadság határait, addig ma ez a feladat egyre inkább áthelyeződik a külföldi tulajdonú internetes technológiai vállalatok kezébe

– mondta Koltay András. Hozzátette, hogy az online véleménynyilvánítás határait gyakorlatilag ma jelentős részben nem a magyar alaptörvény, hanem például a Face­book közösségi irányelvei határozzák meg. Úgy véli, az egész nyugati világban jelentkező probléma, hogy az állam kezéből kezd kicsúszni a nyilvánosság szabályainak meghatározási lehetősége.

Azt is megjegyezte, hogy nagy kérdése e területnek, hogy az állam miként lesz képes együttműködni a magáncenzúrát is alkalmazni képes szereplőkkel, illetve hogyan tudja majd rászorítani őket arra, hogy betartsák a nyilvánosság bizonyos alapvető játékszabályait a demokratikus állam működtetése és a társadalom rendje érdekében.

 

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.