A terhesség megszakítása miatt a nőket hibáztató biológia tankönyvet adott ki az állam, tömeges a felháborodás

2020. február 21., 15:14

Szerző:

A közösségi médiában (előbb a Twitteren, aztán a Facebookon) kezdett el terjedni egy, a terhesség mesterséges megszakítása miatt nőket hibáztató, egyértelműen abortusz-ellenes írás - hívja fel a figyelmet az Index.

A posztolók azt állították, hogy a szöveg egy magyar "egyentankönyvből", egy tizenkettedikeseknek szánt biológiakönyvből származik. A momentumos Tölcsér Borbála posztjában számonkéri rajta azt, hogy a tankönyv nem gondolkodni tanítja a gimnazistákat, hanem megmondja nekik, hogy mit gondoljanak egy olyan, társadalmi szinten is megosztó kérdésben, ahol "minden vitázó félnek az elvi álláspontja érvényesül a pragmatikus gondolatok felett".

Az Index megkereste a Dr. Lénárd Gábor által jegyzett és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) által kiadott tankönyvet, hogy megnézze, miről is szól ennek a biológiakönyvnek a 132. oldalon kezdődő Családtervezés című fejezete. Világossá vált, hogy

a tankönyvszerkesztők kizárólag a nők "teljesen hibás" felfogásaként tüntetik fel azt az álláspontot, amely szerint a nőknek joguk van rendelkezni a sajt testükről. 

Arra viszont, hogy a férfiaknak milyen felelősségük van a fogamzásgátlásban és a nem kívánt terhességekhez vezető szituációkban, nem tér ki a szöveg. Ahogy arról sem olvashatnak a biológiakönyvből tanuló diákok, hogy milyen egészségügyi okokból lehet szükség művi terhességmegszakításra.  

Bár valóban olyan állami, OFI által kiadott tankönyvről van szó, amely szerepel a 2019/2020-as hivatalos tankönyvjegyzékben, helyette választható az a Dr. Molnár Katalin, Mándics Dezső-féle, szintén OFI-s kiadású, úgynevezett "újgenerációs" biológiakönyve is, amelyben

nemcsak az abortuszról, de a fogamzásgátlásról, sőt a családtervezésről sincs szó. 

Azt nem lehet pontosan tudni, hogy mennyien tanulnak jelenleg a Lénárd-féle biológiakönyvből, amely szerint "etikai szempontból" a nőket a saját testük felett való rendelkezés sem jogosítja fel "egy leendő élet elpusztítására". Az viszont biztos, hogy az állami tankönyvek egyre kevésbé népszerűek. 

 

 

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.