A 300 és egy SZDSZ-es a rendelet ellen

Rabin László (SZDSZ) alpolgármester sürgősségi előterjesztése alapján mégis napirendre vette csütörtöki ülésén a VI. kerületi képviselő-testület a helyi csendrendelet módosítását.

2009. szeptember 25., 07:42

Az önkormányzat honlapján fellelhető dokumentum szerint Rabin László azt szeretné elérni, hogy a képviselő-testület helyezze hatályon kívül a csendrendeletet, s a polgármester kezdjen tárgyalásokat a rendőrséggel, a közterület-felügyelettel, a polgárőrséggel és az érintett vendéglátósokkal.

Erre az alpolgármester szerint azért van szükség, mert a szeptember eleje óta érvényben lévő rendelet nem oldotta meg azokat a problémákat, amiért megalkották. Így továbbra is sérül a helyiek nyugalomhoz való joga a 22 óra után tapasztalható rendbontások, köztéri italozás és hangoskodás miatt. A képviselő-testület 37. pontként tárgyalja az előterjesztést.

Előzőleg arról tájékoztatták az MTI-t önkormányzati forrásból, hogy egyelőre folynak az egyeztetések a polgármester és a civilek között, s csak ezek lezárulta után, októberben veszik napirendre az ügyet.

A hét elején mintegy háromszáz ember gyűlt össze Budapesten, a VI. kerületi önkormányzat Eötvös utcai épülete előtt, hogy a helyi csendrendelet ellen tiltakozzon; a szervezők egy petíciót is bejuttattak az épületbe. A takarodo.com által szervezett demonstráción átadott petíció szövege szerint a civilek azt kérik az önkormányzattól, hogy vonja vissza azt a rendeletet, amelynek értelmében a helyi vendéglők este 22 óra után nem, vagy csak engedéllyel tarthatnak nyitva. A civilek szerint a rendelet ellehetetleníti a vendéglők és az üzletek működését, ezzel anyagi kárt
okozva a kerületnek is.

Lévai Gábor, a Takarodo.com szervezője lapunkkal közölte: társaságuk független civil szerveződés, amely a Terézvárosi csendrendeletre történő civil tiltakozás megsegítésére jött létre, pártolóik magánemberek. – Természetesen, az elmúlt hónapok munkája során felvettük a kapcsolatot vendéglátósokkal, vendéglátósokat tömörítő szervezetekkel is, csakúgy, mint az önkormányzattal, lakókkal, különböző szakemberekkel és más civil szervezetekkel - tette hozzá Lévai.

A civil szervezet közölte: a Takarodo.com az elmúlt hónapokban felhívta a figyelmet a csendrendelettel kapcsolatos jogi, gazdasági és szociális aggályokra, szakcikkeket, véleményeket jelentetett meg.

Tegnap 18:23

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Tegnap 17:09

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.

Tegnap 15:31

Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken. A benzin bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj bruttó 4 forinttal fog kevesebbe kerülni.