Új Hasfelmetsző

Hasfelmetsző Jack néven ismeri a világ azt a sorozatgyilkost, aki százharminc esztendővel ezelőtt Londonban megölt és feltrancsírozott öt prostituáltat. A kutatók máig is találgatják, hogy ki volt valójában a bestiális férfi: orosz orvos, zsidó borbély vagy esetleg a királyi házhoz köthető személy? A feltevéseket legutóbb Meghan Markle brit hercegné rokona, Jeff Mudgett amerikai ügyvéd toldotta meg egy újabbal.

2018. december 5., 14:56

Szerző:

Öt elkövetett gyilkosságával Hasfelmetsző Jack legfeljebb csak gyönge kezdőnek számít utódaihoz, a kilencvenhárom áldozatot beismerő amerikai Samuel Little-hez, de akár a negyvenháromszoros emberölésért 1994-ben kivégzett orosz Andrej Csikatyilóhoz képest is. A brit főváros Whitechapel negyedében 1888-ban, alig két hónap alatt négy idősebb és egy fiatal prostituált kibelezett holttestére bukkantak. A gyilkos ugyanazzal a módszerrel, egyetlen hosszú vágással metszette át áldozatainak torkát, majd felvágott hasukon keresztül egymás után szedte ki belső szerveiket. Noha ez a környék addig sem a jó közbiztonságáról volt híres, az East End lakóin ekkor általános rettegés lett úrrá.

A pánik kialakulásához nagymértékben hozzájárult a sárga sajtó, vagyis a bulvárlapok, amelyek az amúgy is szörnyű tényeket továbbszínezve számoltak be az újabb és újabb gyilkosságokról. A kor ismert hírügynökségénél, a Central News Agencynél aztán írásban jelentkezett egy ember, aki azt állította, hogy ő az elkövető. Levelét Hasfelmetsző Jack néven írta alá. Több kutató véli úgy, hogy az iromány hamisítvány volt, amelynek szerzői a szenzációt fokozni igyekvő bűnügyi riporterek lehettek.

A rejtély azonban továbbra sem oldódott meg. Noha a gyilkosságok sűrűn lakott környéken történtek, senki sem hallott kiabálást. Több esetben a rendőr járőrök alig egy-két perccel az esemény után jártak a tetthelyen, de a fellelt áldozaton kívül semmi más említésre méltóról nem tudtak beszámolni. A nyomozás során a Scotland Yard kétezer embert hallgatott ki, közülük nyolcvanat hosszabb vagy rövidebb időre őrizetbe is vett, de nem jutott eredményre. Viktória királynő azt javasolta, hogy reformálják meg a főváros rendőrségét. Az uralkodó felháborodásának és a közvélemény nyomásának hatására lemondott a rendőrfőnök, majd maga a belügyminiszter is.

A Scotland Yardtól harmincegy évi szolgálat után nyugdíjba vonult John Plimmer felügyelő jóval később egy Londonban élő orosz sebészt, bizonyos Alekszandr Fedorcsenkót gyanúsította meg a gyilkosságok elkövetésével. Közvetett bizonyítékként arra hivatkozott, hogy a tettes pszichológiai profilja döbbenetesen egybevág a nyomozók által a doktorról gyűjtött adatokkal. Ezenkívül Fedorcsenko természetesen jártas volt az anatómiában, és megvoltak a torok átvágásához alkalmas orvosi eszközei is. Az is ismeretessé vált, hogy az orvos kezelt prostituáltakat, ezért azoknak nem volt okuk tartani tőle. A rendőrség ki is hallgatta Fedorcsenkót, aki azután sietve hazatért Oroszországba. Plimmert szenvedélyesen izgatta a gyilkos személye, ezért utánautazott az ukrajnai Poltavába. Ott arról értesülhetett, hogy Fedorcsenkót hazájában is több nő megölésével gyanúsították, mire öngyilkos lett.

Unokája tette közzé 2006-ban az ügyben a maga idejében nyomozóként részt vevő Donald Svenson naplóját. Ebből kiderül, hogy a Scotland Yard kopóinak első számú gyanúsítottja egy Lengyelországból bevándorolt zsidó borbély, Aaron Kosminski volt. A sorozatgyilkos után kutakodó részleg helyettes főnöke azonban, maga is zsidó lévén, elkente az ügyet, hogy ne kelljen egy hitsorsosát akasztófára juttatnia.

Hasfelmetsző Jack áldozatai közül a 25 éves Mary Jane Kelly volt az egyetlen, akinek a holttestére nem az utcán, hanem a lakásában bukkantak. Ő ugyanis, idősebb társnőitől eltérően, viszonylag jól keresett, ezért megengedhette magának, hogy saját lakása legyen, és ott fogadhassa klienseit. A detektívek a gyilkosság helyszínén a kandallóban félig elégett női ruha maradványaira bukkantak. Ekkor született az a feltételezés, miszerint Hasfelmetsző Jack nő, de legalábbis női ruhát viselő férfi volt. Ezt az elgondolást tette magévá Arthur Conan Doyle, a krimiíró is, aki arra jutott, hogy a tettes egy bábaasszony volt. Bizonyos mértékig ezt támasztotta alá az a tény, hogy a gyilkos egyik áldozatát sem erőszakolta meg. Több kutató meg is nevezi ezt a vélt tettest. Szerintük az öt nővel egy Lizzy Williams nevű szülésznő, John Williamsnek, a királyi család orvosának felesége végzett, aki beleőrült a meddőségébe, és a prostituáltakon állt bosszút azzal, hogy kitépte petefészküket, méhüket. Ennek a teóriának a hívei arra is hivatkoznak, hogy a Hasfelmetsző Jack nevében írt ismert levél női kézírásra vallott.

A kézírás hasonlósága alapján jutottak néhány évtizeddel ezelőtt a rejtély kutatói arra, hogy a londoni örömlányokat Viktória királynő unokája, Clarence és Avondale hercege, Albert tette el láb alól. E mellett a verzió mellett szólt az is, hogy a herceg a whitechapeli bordélyoknak, személy szerint Mary Jane Kellynek gyakori vendége volt. Volt olyan vélemény, hogy az egyik nyilvánosházban Albert vérbajt szedett össze, és ezt akarta megbosszulni a prostituáltakon. A kutatók azonban később maguk igazoltak a hercegnek tökéletes alibit, aki a gyilkosságok idején biznyíthatóan távol volt Londontól.

A témának egész könyvet szentelő amerikai Jeff Mudgett ügyvéd annak a nézetének adott hangot, hogy Hasfelmetsző Jack valójában Henry Holmes volt, akit úgy tartanak számon, mint az Egyesült Államok első sorozatgyilkosát. Holmest 1896-ban Chicagóban az általa birtokolt szállodában elkövetett huszonhét gyilkosságért ültették villamosszékbe. Állításának bizonyítására Mudgett az FBI, a CIA és a Scotland Yard archívumában kutatott. Legfőbb érve az a szakvélemény, amelyet a British Museum által javasolt írásszakértő adott. Eszerint Holmes és Hasfelmetsző Jack írása ugyanattól a kéztől származik. Az Egyesült Államok Postaszolgálatának és Igazságügyi Minisztériumának komputeres programja állítólag 97,95 százalékos valószínűséggel erősíti meg a brit grafológus szakvéleményében foglaltakat. Ez az azonosítás néhány hónappal ezelőtt pusztán kriminalisztikaiból politikai jellegűvé vált. Jeff Mudgett ugyanis egy nemrégiben bemutatott dokumentumfilmben azt állítja, hogy Henry Holmes az ő vér szerinti felmenőinek a rokona volt. Maga Mudgett pedig Meghan Markle sussexi hercegnének, Henrik herceg feleségének az unokatestvére. Henrik viszont Erzsébet királynő unokája. Így tehát, ha a Holmes-teória igaz, ami persze erősen kétségbe vonható, bezárulni látszik a kör, a londoni prostituáltak perverz gyilkosa eljutott a brit királyi családig. / Kulcsár István