Modernitás és tradíció – Konferencia az élhető Budapestről

2018. április 5. 15:21

Az erzsébetvárosi események (népszavazás a bulinegyedről), illetve az egy-egy nagyberuházást megelőző és a döntést követő rendkívül heves és indulatos viták (gondoljunk csak a Liget-beruházásra) is jelzik: egy nagyvárosnak más-más funkcióknak egyidejűleg kell megfelelnie, ami nagyon komoly ellentmondások forrása.

Legyen szórakoztató központ a városban, de ez ne zavarja az ott lakókat, legyen múzeumi negyede, de ez ne veszélyeztesse a zöld környezetet, legyen kényelmes a tömegközlekedése és legyen elérhető könnyedén minden pontja, de bármikor be lehessen hajtani kocsival a belvárosba, legyen modern, de csak úgy, hogy ne veszélyeztesse a hagyományos értékeit. Ennek megfelelően legyen, ha kell, akár felhőkarcolója is, de az mégis, illeszkedjék az építészeti örökségbe, legyen nyitott, de legyen nagyon is helyi – csupa-csupa ellentmondás. Vagy mégsem?

Fontos szempont például, hogy legyenek terei – olyan kisebb negyedei, amelyek önmagukban is élhetőek, mint például azzá vált a III. kerületi Kolossy tér, ahol a beruházás-sorozat eredményeként afféle kisvárosi életérzés alakult ki annak minden hangulatával, élhetőségével. Jó példaként említhetnénk a XIII. kerület egyes részeit, ezek ugyanakkor mégis és elvitathatatlanul, klasszikusan budapestiesek: a kérdés végeredményben mégis csak az, hogy lehet-e, sikerülhet-e a XXI. századi körülmények között élhető várost kialakítani? Hogyan élhetünk „okosan" – és ez alatt nem csak a „klasszikus” smartcity-programokra utalnánk, hanem annál jóval többre: arra, hogy miként tud tovább fejlődni a város, hogyan tud megfelelni egy valódi főváros iránt támasztott igényeknek és feltételeknek, vannak-e új funkciói a vidék folyamatos – és feltartóztathatatlannak tűnő – kiürülésével. Hogyan legyünk hát bölcsek? Hogyan tarthatjuk meg élhetőnek a várost, illetve, ha az élhetőségét esetleg veszély fenyegetné – fenyegeti? – hogyan tudjuk azt fenntarthatóvá tenni?  Funkciót kell-e ehhez váltania a városnak? Milyen gazdasági-kulturális-szociológiai feltételeknek kell megfelelnie és azoknak milyen rendben kell teljesülniük, egyáltalán: következnek-e egymásból?

A 168 Óra konferenciája ennek a szemléletnek a jegyében alapvetően két gondolat köré épül:

1. Miként lehet élhetővé tenni a várost?

2. Miként lehet élhetővé tenni a tereinket, avagy van-e létjogosultsága a város a városban koncepciónak?

Időpont: 2018. május 23., 09:00 – 16:00

Helyszín: Budapest Music Center

A konferenciát megnyitja Fürjes Balázs kormánybiztos  

PROGRAM

 • 9:00 – 9:30  Regisztráció
 • 9:30 – 10:00  A konferenciát megnyitja Fürjes Balázs kormánybiztos
 • 10:00 – 10:30 Gerő András: Budapest és a magyar állam, hogyan válhat hatékonyabbá a döntéshozatal?
 • 10:30 – 11:00 Kávészünet
 • 11:00 – 11:30 Lechner tudásközpont: Hogyan válhat okossá a város?
 • 11:30 – 12:00 Utak a jövőbe: a közösségitől az okos közlekedésig (MOL)
 • 12:00 – 12:30 Zala Miklós, Ernst and Young: biztonságos város, városbiztonság?
 • 12:30 – 13:30 Ebédszünet
 • 13:30 – 14:00 Foster + Partners: a MOL új székháza: a modernitás és a hagyomány találkozása
 • 14:00 – 14:30 Zoboki Gábor: Megváltozna-e a város képe, ha Pekingből ide helyeznénk egy épületet, s ez baj volna-e?
 • 14:30 – 15:00 Moderált beszélgetés: Bús Balázs polgármester és Tóth József polgármester: hogyan éljük be tereinket? Városfejlesztés a mindennapokban
  Moderátor: Krug Emília

  

Budapest, az élhető város - 168 Óra konferencia