Operett és rockopera – Magyar koreográfus a legek között

2018. július 6., 16:09

Szerző:

Bodor Johanna táncművész, koreográfus a Budapesti Operettszínház balettigazgatója, a 2018-as KULT50 egyik arca. A Fidelio magazin által felkért szakmai zsűri szerint ő is az elmúlt év legjobb ötven honi alkotójának egyike. Az elismerést elsősorban az Operettszínházban bemutatott A chicagói hercegnő mozgásvilágáért kapta. Az előadást látta Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne is, és beajánlotta a magyar koreográfust Peter Edelmannak, aki a világ legnagyobb operettfesztiváljának, a Mörbisch Seefestspielének az igazgatója. A direktor felkérte Johannát, készítsen koreográfiát a Marica grófnőhöz. A szuperprodukció premierje július 12-én lesz Ausztriában, a Fertő tónál lévő gigaméretű, 3600 négyzetméteres színpadon, hatezer fős nézőtér előtt. Bodor Johanna a 168 Órának elmondta, óriási megtiszteltetés számára, hogy Seregi László után őt is meghívták Mörbischbe.

– Noha dolgoztam már stadionokban is, ez a munka óriási kihívás. A kérdés az, hogyan lehet ekkora színházi dimenziókban olyan erős hatást elérni, amely még az utolsó sorban is élvezhető, ugyanakkor a gigantikus látványosság ne menjen a minőség rovására. Dinamikus, játékos színpadi történések tervezését kérték tőlem. Örülök, mivel szeretek minden munkába becsempészni valamit, amitől felfrissül az előadás. A Mörbisch fesztivál nyitni akar Magyarország felé kommunikációban is, hazai partnerük a Pentaton Művész- és Koncertügynökség lett.

Bodor Johanna párhuzamosan készül az István, a királyra is, amelyet szintén ő koreografál. Bemutató augusztusban Baján lesz, ősztől az Operettszínház játssza a rockoperát.

– Két különböző műfajban egyszerre helytállni nem könnyű, de nagyon élvezem. Teljes erőbedobással koncentrálok a feladataimra. Mindkettő szívügyem, csakis az előadások színvonala számít. 

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.