Már 1235 művész kap járadékot az MMA-tól

2018. április 28., 15:52

Szerző:

Május elsejétől 1235 embernek folyósít művészjáradékot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) – mondta Kucsera Tamás, a szervezet főtitkára szombaton az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában.

Tájékoztatása szerint január 1-je óta kérhető a művészjáradék és azok a 65 év feletti művészek igényelhetik, akik miniszteri, vagy annál magasabb elismeréssel bírnak, de nem részesülnek egyéb díjhoz kötődő járulékban. Az igényt érdemi mérlegelés nélkül, a feltételek megléte esetén a pályázáskor jóváhagyják – közölte.

A mintegy 121 ezer forint összegű juttatás indokoltságát Kucsera Tamás szerint a beérkezett igények száma mutatja. Megemlítette, hogy az MMA már megalakulásakor művészeti életpályamodell kidolgozását tűzte ki célul, a művészjáradékról 2013-ban kezdtek tárgyalásokat a kormánnyal és idén január 1-jével vezették be, az első folyósítást márciusban volt.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.