Legendák nélkül Kosztolányiról – Véget ért az utóbbi évek egyik legjelentősebb irodalomtörténeti kutatása

2017. december 18., 11:06

Szerző:

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb hazai irodalomtörténeti kutatása ért véget, s ennek eredményeként az Osiris Kiadónál megjelent a Kosztolányi Dezső élete című kötet. A majdnem 700 oldalas mű alkotója, Arany Zsuzsanna monumentális munkát végzett. A 168 Órának elmondta: tizenhárom éven át foglalkozott Kosztolányival, ebből csak a könyv megírása öt évig tartott.

– Az eredeti témám A gonosz az irodalomban volt. Aztán bekerültem az ELTE Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékére, Kosztolányi-kutatásra vettek fel. Tehát a témát nem én választottam, de szenvedélyesen kezdett érdekelni. Nem tudtam, hogy ez ekkora horderejű munka lesz. Megdöbbentett, hogy az egyik legnagyobb magyar írónk és költőnk életműve ennyire feldolgozatlan. Alapkutatások hiányoztak. Kosztolányival kapcsolatban rengeteg legenda él a mai napig: én minden fellelhető forrást összegyűjtve a hiteles élettörténetét akartam megírni – magyarázza az irodalomtudós.

Kosztolányinak sok, eddig ismeretlen irodalmi szövegváltozata és publicisztikája került elő. Az Édes Anna, az Aranysárkány és megannyi gyönyörű vers szerzője ugyanis korának népszerű újságírója is volt, rengeteg vezércikket, tárcát publikált.

– Kosztolányi felszólalt különböző politikai fórumokon, eltérő szellemiségű újságoknak írt, többféle oldalhoz besorolták. Ő azonban megpróbált ezeken a csatározásokon felülemelkedni, szabad szellemként alkotni. Küzdelmei és írásai ezért annyira aktuálisak és tanulságosak ma is – hangsúlyozza Arany Zsuzsanna.

Könyvében bemutatja a korszak történelmét, kultúrpolitikai harcait, megelevenednek a Nyugat legendás írói. Fontos olvasmány ez mindazoknak, akik a századforduló és a Horthy-világ szellemi gyökereiből szeretnék megérteni a jelenünket.