Első kötetes színész – Ozsgyáni Mihály regénye

2018. március 26., 13:46

Szerző:

Színészek ritkán szoktak regényeket írni, most azonban megjelent Ozsgyáni Mihály A fátylam kicsit oldalra billent című szépirodalmi kötete. Ozsgyáni 2007-ben végzett a Nemzeti Színiakadémián, több társulat tagja volt, jelenleg szabadúszó. Ez az első megjelent műve, előtte szinte semmit sem írt. Amikor 2016 nyarán belevágott az írásba, maga sem hitte, hogy ebből majd egy félig önéletrajzi, félig fikciós regény születik. A cím a történet egyik tragikomikus epizódjára utal, másrészt arra is, hogy súlyos családi tikokról lebben fel a „fátyol”. Egy alföldi falusi család többgenerációs krónikája ez, a bűn, az erőszak apáról fiúra öröklődik, s a kegyetlenség az élet természetes részévé válik. A szerző mégis könnyedén, sokszor humorral beszéli el a valóság horrormeséit. Könyve még meg sem jelent, de máris rajongótábora lett.

– Nem gondoltam arra, hogy publikáljam az írásomat – mondta a 168 Órának. – De amikor barátokkal, kollégákkal találkoztam, és megkérdezték, mivel foglalkozom, elmondtam nekik, hogy regényen dolgozom. Sokan elkérték a szöveget, én meg átküldtem nekik e-mailben, és mindenkinek odaírtam azt is, hogy ne küldje tovább. Mégis továbbküldték egymásnak az emberek, és egyre több olvasóhoz jutott el a kézirat. Biztató visszajelzéseket kaptam, és arra buzdítottak: mindenképp jelentessem meg. Sőt két barátom anyagilag is támogatta a kiadást

A könyv nagyszerű művészek ajánlásával jelent meg. Őze Áron szerint a mű pókhálófinomságú, és mégis szélsőséges érzelmeket vált ki. Pogány Judit egy lendülettel olvasta végig a letehetetlen könyvet. Györgyi Annát nevetés közben megríkatta a felkavaró írás. Koltai Lajos pedig úgy ajánlotta a regényt: „Hála annak, aki felfedezte, és hála annak, aki közreadja.”

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.