Angyal lett az öngyilkos merényletre készülő kisfiúból

2017. szeptember 23., 11:42

Szerző:

Siklóson, a felújított vár üvegpadlós kiállítótermeiben rendezik meg Zvolsz­­ky Zita festőművész Angyal – Ember – Áldozat című kiállítását, amely október 5-től március 5-ig lesz látható. A három különböző kiállítótér tematikája eltérő ugyan, mégis egységes kiállítássá érnek össze a művek.

Az első terem az angyaloké.

– Egy éve kavarognak bennem a gondolatok, ötletek angyalokról, most végre megformáltam őket a vásznakon is – mondta a 168 Órának Zvolszky Zita. – Az egyik képen 77 éves édesanyám az angyal, kerettel és szárnyakkal. Hatalmas energiákat sugároz ez a kép.

A festőművész arról is beszélt, hogy bár nem akart politikus művész lenni, sokszor megkerülhetetlen, hogy reflektáljon a hétköznapjainkat meghatározó jelenségekre. Ezért az egyik angyal egy öngyilkos merényletre készülő kisfiú, tűzvörös szárnyakkal és halálra rémült tekintettel, sötét háttér előtt.

De lesz szelfiző, gördeszkázó angyal is, illetve fekvő angyal, aki Van Gogh csillagos egéről álmodik. Egy másik festményen Jákob lajtorjáján menny és föld között közlekednek az angyalok.

A második terem az emberábrázolásé, a harmadik, szinte különállóan, emlékkiállítás.

Ebben a teremben a holokauszt áldozataira emlékezik képeivel a festőművész.

– Siklósról is elhurcolták a zsidó lakosság nagy részét, de nincsenek megemlékezések, főhajtások az áldozatok előtt. Most egy kicsit ezt a hiányt is pótolni szeretném – mondja Zvolszky.

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.