A bántalmazás mindenkit megérint

2018. január 21., 17:34

Szerző: Bíró Veronika

Boros Ilona (jogász), Csanaky Szilvia (pszichológus), Holbis Emőke (designer) és Muth Vera (pszichológus) a #metoo kampányból kiindulva egy projekten keresztül mutatják be a bántalmazás különböző formáinak hatását. Érintettek címmel felhívást tettek közzé, művészeti alkotások formájában várnak pályaműveket arról, kinek mit jelent a bántalmazás. Úgy gondolják, a művészet gyógyító ereje hozzájárulhat a trauma gyógyításához. A beérkezett művekből kiállítást rendeznek.

Valamilyen mértékben mindenki érintett a témában. Az Érintettek elnevezés utalhat mind az áldozat által elszenvedett fizikai érintésre, mind az elkövető tettére.

A #metoo mozgalomról a szervezők azt gondolják, hogy egy ilyen figyelemfelkeltő kiállás nélkül érdemi változás nem tud megtörténni. Szükséges, de nem elégséges lépést jelent a kampány, ami a kezdetben láttatott visszás helyzeteken messze túlmutat.

Segíthet
Fotó: Pixabay

A projekt elindítói tisztában vannak azzal, hogy rendkívül nehéz témához nyúltak, ami a pozitív visszajelzések mellett nagy valószínűséggel durván negatív kritikát egyaránt maga után von majd. A közösségi oldalakon és a médiában megjelenő kommentek és diskurzusok sokszor magát a bántalmazás dinamikáját idézik.

A projekthez plusz szempontot adhat az is, hogy a szervezők közül ketten pszichológusok.

Csanaky Szilvia például pszichológusként a Vadaskert Kórház és Szakambulancián dolgozik, hetente több bántalmazó és bántalmazott fiatallal is találkozik. A problémák sok esetben együtt járnak valamilyen pszichés panasszal, például hangulatzavarral, alkalmazkodási nehézséggel, poszttraumás stressz zavarral, szorongással, esetleg evészavarral.

A projekt átgondolása során igyekeztek minél több szempontot figyelembe venni. Pszichológusként elsősorban a lélektani és etikai kérdéseket tartották szem előtt. Boros Ilona a jogi vonatkozásokban jártas, míg Holbis Emőke designerként más társadalmi kérdéseket érintő művészeti projektekben is részt vesz. 

Eddig 10 szépirodalmi és 5 képzőművészeti alkotás érkezett be. Február 11-én pedig egy közös alkotóműhelyt szerveznek, reményeik szerint ott is születnek majd művek.

A projekt kidolgozása közben sokat gondolkodtak a szervezők azon, hogy vajon mennyire nehéz egyedül leülni alkotni, hogyan segíthetnék ezt a folyamatot. Ezért indítanak közös alkotóműhelyt, hogy teret engedjenek az egyéni alkotásoknak és akár egy közös műnek is. Segítheti ugyanis az alkotást, megnyílást az, hogy a közösség megtartó erővel bír. Kiemelt figyelmet fordítanak a biztonságos légkör megteremtésére, éppen ezért a pontos paramétereket nem teszik közzé, csak azoknak küldik el, akik az esemény Facebook-oldalán később meghirdetett módon regisztrálnak a műhelyre. Művészeti konzultánsként bevonták Füri Katalint, aki művészettörténészként és képzőművészeti workshopok szervezőjeként részt vesz a műhely megtervezésében és lebonyolításában. A műhelyen legfeljebb 15 embert tudnak fogadni.

A jelentkezési határidőről és a felhívásról itt írtunk korábban.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt András Ferenc Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producer, érdemes művész, a nemzet művésze - jelentette be csütörtökön Szombathelyen Kollarik Tamás, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság elnöki főtanácsadója és Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia elnöke a 11. Savaria Filmszemle keretében rendezett médiakonferencián.

Családja, barátai, pályatársai, tisztelői kísérték utolsó útjára Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművészt, rendezőt, érdemes és kiváló művészt, a nemzet színészét, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját csütörtökön Budapesten, a Farkasréti temetőben.

2024. április 16., 06:00

Minden évben április 16-án tisztelgünk a holokauszt magyarországi áldozatinak emléke előtt. A nap arra emlékeztet, hogy 1944-ben április 16-án kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását hazánkban. A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját megelőző délutánon Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat megemlékezést tartott az Óbudai Zsinagóga falára állított emléktáblánál.