Trump kiakadt a bukott főtanácsadójára, aki szerint hazaárulás volt Clintonról tárgyalni az oroszokkal

2018. január 4., 10:10

Szerző:

Felszólító levelet küldött Donald Trump ügyvédje az amerikai elnök augusztusban kirúgott stratégiai főtanácsadójának, Steve Bannonnak azzal a követeléssel, hogy hagyjon fel a magántitoksértéssel. Ennek kiváltó oka egy nemsokára megjelenő könyv, amelyben Bannon beszámol egy 2016-os találkozóról, amelyen Trump elnökválasztási kampányának a vezetői (köztük fia, Donald Trump Jr., valamint a veje, Jared Kushner) és egy orosz ügyvéd vett részt. A Trump Towerben tartott beszélgetés célja állítólag az volt, hogy az orosz ügyvéd kompromittáló információkkal szolgáljon a republikánus elnökjelölt demokrata ellenfeléről, Hillary Clintonról. Hogy ez megtörtént-e, az nem világos, Bannon mindenesetre a „hazafiatlan” és az „áruló” jelzővel aposztrofálta, hogy mit gondol a találkozóról. 

Trump ezen látványosan kiakadt. Korábban kiadott egy közleményt, amely szerint Bannonnak semmi köze nincs hozzá és elnökségéhez, és amikor elvesztette a munkáját, elvesztette az eszét is. Az elnök ügyvédje, Charles Harder a felszólító levélben azonnali jogi lépéseket is kilátásba helyez titoktartási szerződés megszegése és rágalmazás miatt.

Trump szerint Bannonak kevés köze volt a győzelméhez
Fotó: Youtube

Bannon a menesztése után visszatért az alt-right szócsövének számító hírportálhoz, a Breitbart Newshoz, amely Trump szavazóbázisának egyik fő információs forrása, és amelynek kulcsszerepe volt a republikánus jelölt megválasztásában. Több amerikai sajtóorgánum most azt találgatja, hogy felhasználja-e médiáját arra, hogy megpróbálja Trump ellen fordítani híveit.

Közleményében Trump arra is kitér, hogy Bannon a Fehér Házban töltött idejét arra használta, hogy hamis információkat szivárogtasson ki a médiának azért, hogy fontosabb szerepben tündököljön, mint amilyet valójában betöltött. - Nagyon kevés személyes megbeszélésem volt vele – állítja az amerikai elnök.

Ami a könyvet illeti, Fire and Fury: Inside the Trump White House címmel fog megjelenni a jövő héten, és a várakozások szerint az év politikai bestsellere lehet az Egyesült Államokban. Szerzője, Michael Wolff több mint kétszáz interjút készített hozzá az adminisztráció belső konfliktusairól.

Tegnap 16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Tegnap 07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.