Igent mondtak az ausztrálok a melegházasságra

2017. november 15., 16:44

Szerző:

A nem kötelező érvényű népszavazáson a szavazásra jogosultak 79,5 százaléka vett részt, az ő 61,6 százalékuk pedig támogatta az azonos neműek közötti házasságkötést – derült ki az Ausztrál Statisztikai Hivatal jelentéséből.

A bejelentés után a melegházasság boldog támogatói az utcákra vonultak az eredmény hallatán, és szivárványos zászlókkal, táncolva, énekelve ünnepelték a történelmi döntést – számolt be a BBC.

Szivárványszínekbe öltözött a Sydney-i Operaház
Fotó: Twitter/Syney Opera House

A népszavazás nyomán a törvénymódosító javaslatot szerdán nyújtották be az ausztrál szenátusnak. Malcolm Turnbull miniszterelnök pedig azt nyilatkozta, kormánya karácsonyig elfogadtatja a parlamenttel a törvényt. – Az ausztrálok szavaztak. Igennel az egyenlőségre, igennel az elköteleződésre, igennel a szerelemre – kommentálta az eredményt a kormányfő.

A népszavazás egy hosszú, keserű időszak végét jelentheti azután, hogy John Howard akkori miniszterelnök kormánya 2004-ben egy törvénymódosítással elérte, hogy az ausztrál jog egy nő és egy férfi frigyeként határozza meg a házasságot. A parlamentben a téma eddig nem került napirendre, a melegházasságot támogatók pedig pont azért kritizálták az ötletet, mivel azt úgyis a törvényhozásnak kell megvitatnia.

A nem kötelező népszavazás azonban meglepő eredményt hozott. Több mint 12,7 millióan szavaztak, ez a választókorú állampolgárok 79,5 százalékát jelenti. Ez magasan kiemelkedő részvételt jelent.

Tegnap 16:24

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elfogatóparancs kiadását kérte a bíróság illetékes kamarájától Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Galant izraeli védelmi miniszter és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet több vezetőjével szemben.

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.