Giotto újra ragyog

Visszakapják régi fényüket Giotto freskói a firenzei Santa Croce bazilikában: egy 34 fős restaurátor-csapat két éven át dolgozik az itáliai művészpanteonként is ismert templom Peruzzi-kápolnáján, amelynek falain a középkori festészet egyik legnagyobb alakjának művei láthatók.

2010. március 23., 08:02

A restauráció célja, hogy visszaadják Giotto művészetén lényegét: a sűrű fényeket, az élénk, pazar színeket, az alakok ruháinak gazdag díszítéseit, a már-már háromdimenziós perspektívákat.

Giotto (1266-1357), akit már életében legendák öveztek és kortársa, Dante is elismeréssel szól róla az Isteni színjátékban, a Peruzzi-kápolna képein száraz tempera-technikát használt, hogy túllépjen a freskófestés korlátain. Ez a megoldást azonban kikezdte az idő, a természet és az emberi beavatkozás egyaránt.

Például a 15. században Ghirlandaio a reneszánsz stílusnak megfelelően „retusálta” Giotto műveit, de később is történtek olyan javítások, amelyek ellentétesek voltak az eredeti művek szellemével. De hasonló rombolást végzett a természet, az Arno folyó áradása: 1966-ban l az árvíz teljesen elöntötte a Santa Crocét, az erről szólók fotók annak idején bejárták a világot.

A kápolnában, amelyben Giotto a Peruzzi gazdag firenzei bankárcsalád megrendelésére dolgozott, Keresztelő Szent János és Szent János Evangelista története látható.

A felújításhoz, amelyet a Los Angeles-i Getty alapítvány és az olasz kulturális javak minisztériumának restaurációs intézete, az Opificio delle Pietre Dure finanszíroz, egy új, UV-sugaras technikát alkalmaznak. Ennek segítségével máris sikerült lelőállítanuk azt a szerves anyagot, a tojásból, olajból és kazeinből készült festéket, amellyel a Mester a színeket keverte.

A konkrét restaurációs munkálatok azonban csak azután kezdődnek el, miután fotók, videók nyomán elkészülhet az eredeti művek virtuális képe, és művészettörténészek bevonásával rekonstruálják Giotto műveinek születését.

A szlovák kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico kormányfőt. A politikust azonnal kórházba szállították, majd csaknem négy órán keresztül műtötték. A legfrissebb hírek szerint túl van az életveszélyben, mélyaltatásban tartják.

Szlovák sajtóhírek szerint egy támadó mellkason és gyomron lőtte Robert Ficót. A szlovák kormányfőt késő este még mindig műtik. A szlovák belügyminiszter szerint az ország „a polgárháború küszöbén áll”.

A terv szerint az orosz vagyon hasznát fölözik le, amelyet a 2021-ben az EU katonai vagy védelmi vonatkozású külső tevékenységének fedezésére létrehozott, azóta elsősorban Ukrajna támogatására használt, márciusban 5 milliárd euróval megtoldott Európai Békekeretbe csatornáznának.