Ferenc pápa nem szimpatikus húzása: rágalmazással vádolta meg egy pedofil pap áldozatait

2018. január 19., 13:53

Szerző:

Rágalomnak nevezte a chilei Juan Barros püspök elleni vádakat Ferenc pápa. A katolikus egyház vezetője azt mondta, hogy nincsen egyetlen bizonyíték sem arra, hogy Barros fedezte volna Fernando Karadima atyát, aki gyerekeket molesztált. „Nincsen semmi bizonyíték erre. Ez rágalom. Tiszta sor?” – idézi Ferenc pápát a BBC.

Ferenc pápa megjegyzése nem volt túl szimpatikus

A pápa szerdán kommentálta a történteket azelőtt, hogy misét celebrált volna a chilei Iquiqueben. „Azon a napon amikor bárki bizonyítékot hoz nekem Barros püspök ellen, el fogom hinni neki.”

Juan Carlos Cruz, a pedofíliával vádolt pap egyik áldozata Ferenc pápa megjegyzésére azt mondta, „mintha le tudtam volna fotózni, hogy míg Karadima atya molesztált, Juan Barros püspök ott állt és nézte a történteket.„

„Amit ma a pápa tett fájdalmas és sértő, és nem csak velünk szemben, hanem mindenkivel szemben, aki szeretné, hogy véget érjenek az abúzusok” – mondta James Hamilton Karadima másik áldozata.

Egy amerikai jogvédő szervezet szerint Chilében közel 80 papot vádoltak meg gyerekmolesztálással 2000 óta. A helyi egyház legnagyobb botránya Karadima atya rémtetteinek 2010-es nyilvánosságra kerülése volt. A férfi a nyolcvanas évektől kezdve Barros püspök mentora volt, aki állítólag ezért segített neki elkendőzni a tetteit.

Karadima atyát 2011-ben bűnösnek találták az ellene felhozott vádakban és életfogytig tartó imára és vezeklésre ítélte a Vatikán. Bíróság elé már nem lehetett citálni Chilében, mivel az ügyek addigra elévültek.

 

12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).