Elindult a kvótaper Magyarország ellen

2018. január 4., 11:56

Szerző:

Hivatalosan is elindult Magyarország ellen a kvótaper, az Európai Bírósághoz megérkezett a kereset a kötelezettségszegési eljárásról.

Az Európai Bizottság Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben kezdeményezte az eljárást, amiért a három ország elutasította a menekültkvótákat. Az EU-s tagállamok 2015 szeptemberében többségi szavazással elfogadták 120 ezer menekültkérő elosztását, de a három említett ország nem teljesítette jogi kötelességeit, és nem is jelezte, hogy hajlandó végrehajtani az áthelyezéseket.

Fotó: Wikipédia

Amennyiben Magyarország az Európai Bíróság ítélete ellenére sem teljesíti a rá szabott kvótákat, az Európai Bizottság újabb eljárást indíthat. Ekkor már egy figyelmeztetés után is bírósághoz fordulhat, bírság kiszabását javasolva a jogsértő tagállammal szemben.

Decemberben írtuk meg, hogy lesz a kvótaper, mert Magyarország nem volt hajlandó ideiglenesen befogadni 1294 menekültet. A bizottság keresetének megérkezése a bíróságra ennek a folyamatnak a következő fázisa. A Európai Bizottság a CEU és a civiltörvény ügyében is bírósági eljárásra tett javaslatot.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).