A fideszesek nagyon megszerették Vlagyimir Putyint és az ő Oroszországát

2018. március 15., 13:04

Szerző:

A világ hat nagyhatalma közül Oroszország a legnépszerűtlenebb a magyarok között. A fideszeseket kivéve, mivel ők az átlag felett értékelik Putyint és Oroszországot, az átlag magyar véleménnyel szemben ők kifejezetten pozitívan tekintenek az orosz államfőre és országára – derül ki a Medián közvélemény-kutatásából.

A Medián a 444 hírportál megbízásából készítette a felmérést. Ebből pedig egyértelműen kiderül, hogy a Fidesz tábora elhitte a kormányzati propaganda által sulykolt pozitív orosz képet és Oroszország nagyszerűségét. Ezzel szemben a baloldali ellenzék, és a néhány éve még oroszbarát politikát hirdető Jobbik-választók inkább rossz véleménnyel vannak Oroszországról.

A hat nagyhatalom (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Egyesült Államok, Kína, Oroszország) közül csak Putyin állama az, amelyik a teljes lakosságot tekintve a maximálisan elérhető 100 pontszámból a közepesnél valamivel rosszabb értékelést, 48 pontot kapott. A Fidesz-szavazóktól 59 pontot kapott. A 48 pontos átlagos értékelés erős javuló tendenciát mutat, ugyanis 15 évvel korábban még csak 36 pontot kapott a magyar lakosságtól Oroszország.

A megkérdezettek nagy többsége úgy gondolja, hogy Magyarországnak elsősorban a környező országokkal és az EU-val kell jó viszonyra törekednie, nem Oroszországgal. Kivéve a fideszeseket, ők itt is inkább az oroszokra voksolnak.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a Fidesz szavazói a legkevésbé nyugatias elkötelezettségűek a választói csoportok közül. A kérdésre, hogy az Egyesült Államokkal vagy Oroszországgal tartson-e fent szorosabb viszonyt Magyarország, akkor csak a fideszesek közül mondta azt a többség, hogy inkább Oroszországgal. Nincs más párt az országban, aminek a szimpatizánsai kívánatosnak látják az erős Oroszországot.

A Medián olyan nemzetközi személyiségek népszerűségét is mérte, mint Ferenc pápa, Vlagyimir Putyin, Emmanuel Macron, Angela Merkel, Donald Trump, Jean-Claude Juncker, Soros György. Eszerint Ferenc pápa a legnépszerűbb az országban, és a Fidesz-tábornak köszönhetően Vlagyimir Putyin a második legkedveltebb. A lista Soros Györggyel zárul.

 

 

 

 

 

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).