Négyszáz turai lakosnak mutatták meg először Tiborcz István kastélyszállóját, ahol még akciósan is 68 ezret kérnek egy éjszakáért

2020. július 21., 18:10

Szerző:

Teljes körű, külső és belső felújítást követően, az eredeti pompáját visszanyerve megnyitotta a kapuit a BOTANIQ Turai Kastély. A felújított épületet és kastélyparkot elsőként a turai lakosoknak mutatták meg a hétvégén a hatalmas érdeklődés mellett megrendezett bejáráson. A látogatáson 400 helyi polgár vett részt – adta hírül a turizmus.com, amely a cikkben egyszer sem tér ki a mellékesnek nehezen nevezhető körülményre, hogy a turai kastélyszálló nem másé, mint a miniszterelnök veje,

Tiborcz István cégének tulajdona, 

aki saját bevallása szerint már nem szeretne közpénzt nyerni.

A meghívottak zöme vélhetően először és utoljára járt a pompás, úri közegben, tekintve, hogy az árakat nem kifejezetten a magyar átlagkeresőkre kalibrálták: egy egyágyas szobáért még 20 százalékos kedvezménnnyel is 68 ezer forintot kérnek éjszakánként, a kétágyasért 108 ezret – írtuk a minap az Mfor nyomán, felhívva a figyelmet, hogy egy közmunkás nettó bére ma sikert sikerre halmozó hazánkban ehhez képest (is) 57 ezer csengő forint. 

Néhányan persze biztosan megfordulnak még a pompás palazzóban, még ha nem is fizetővendégként, a turisztikai portál beszámolója szerint ugyanis Tiborcz szállodája 30-35, jellemzően környékbeli számára biztosít majd állandó munkahelyet, rendezvények esetében pedig további 5-15 ember dolgozhat majd időszakosan a kastélyban.

A kastély felújításáról videó is készült, okuljanak önök is:

A turai, avagy Schossberger-kastély Bukovics Gyula tervei alapján épült a XIX. század végén. Megjelenésében a Loire menti kastélyokat idézi, előképe a buckinghamshire-i Halton House, amely

Alfred de Rothchild számára készült 1881–1883-ig.

A védett természeti területként számon tartott, tíz hektáros park közepén álló, 2981 négyzetméter alapterületű kastély építésekor kora legfejlettebb építési technológiáit és technikáit alkalmazták, így már akkor volt benne egyebek mellett  központi fűtés, áram és egyedi szigetelés. A természetes fény tüköraknás fénycsapdákon jutott le az épület alsó helyiségekbe. Különlegesnek számít az épület meredek tetejét borító természetes pala is, amely Franciaországból származik.

A második világháborúban előbb német, majd szovjet főhadiszállás, később kórház lett. Az államosítás után, egészen  1973-ig iskolaként használták, majd egy állami vállalat kezelésébe került, amely erősen elhanyagolta. 1958. január elsején nyilvánították műemlékké.

Az épület felújítása 2005-ben kezdődött és 2019 első negyedévére fejeződött be, Tiborcz István cége 4,5 milliárdot költött a rekonstrukcióra, a kastélyhoz vezető utat 287,1 millió forintért hozták rendbe. 

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.