Szinkronkorcsolya: a sikercsapat szokatlan születése

Négy verseny, zsinórban négy arany- és két ezüstérem. Így zárta a szezont az alig egy évvel ezelőtt, rendhagyó körülmények között alakult Sport Magic Budapest szinkronkorcsolya-csapat. A történet szokatlan: néhány szülő puccsszerű gyorsasággal a kezébe vette a főként tíz–tizennégy éves lányokból álló csapat sorsát, s azóta több korosztályban is sikert sikerre halmoznak. Az újsütetű menedzsment nem csupán a csapat, hanem az egész sportág sikeréért és hazai elismeréséért is küzd.

2017. április 18., 18:57

Szerző:

Kell-e ahhoz korcsolyatudás, hogy valaki – vagy valakik – sikeres szinkronkorcsolya-csapatokat működtessenek? A válasz: nem. Legalábbis a rendhagyó módon alakult Sport Magic Budapest szinkronkorcsolya-csapat rövid, ám annál sikeresebb múltja már ezt bizonyítja. Ám ha valaki egy évvel ezelőtt feltette volna ugyanezt a kérdést, tízből legalább kilencen azt válaszolták volna a jégcsarnokban, hogy igen. Éppen ezért szokatlan sikernek számít az, ami a Sport Magic Budapest fiatal szinkronkorcsolyásaival történt. A többségükben tíz–tizennégy éves lányok szülei elhatározták, kiveszik a gyerekeket a korábbi csapatból, s új egyesületet alakítanak. Nehéz döntés volt, hiszen a „szervezkedőknek” nem volt korcsolyás múltjuk, csupán annyi, amennyit a gyerekek edzésein elméletben magukba szívtak, ám abban biztosak voltak, hogy a korábbinál jobb, szervezettebb, sikeresebb működést akartak – emlékezett vissza Göndöcs Péter szülő, az egyik kezdeményező, a mostani csapat kommunikációs vezetője.

Az új felállásban és másfajta rendszerben gondolkodó szülői tömörülés nem lobbizott a többi szülőnél és gyereknél a váltás mellett, legfeljebb annyiban, hogy felvázolták a terveiket. Igaz, azt is szinte szakadatlanul hangsúlyozták: a döntésük és a terveik lényege, hogy a lányok továbbra is keményen, de vidáman, kedvtelve korcsolyázzanak egy olyan közösségben, ahová örömmel tartoznak. A cél egyértelműen az edzők szakmai munkájához szükséges szervezeti háttér és az anyagi biztonság megteremtése volt. Jó néhány álmatlan éjszaka után mindenki meghozta a döntését, s az akkori csapatból huszonnégy kislány és szülei bevállalták a bizonytalant.


Egyedül, légüres térben


A váltás nyár elején, vagyis már a jégszezon végén történt, így volt egy kis idő arra, hogy anyagilag, szakmailag és szervezetileg is összeszedje magát az újonnan alakult menedzsercsapat, miközben zökkenőmentesen le kellett bonyolítani a nyári „száraz” szezont is, egyebek között a már korábban – még az előző vezetés által – meghirdetett edzőtábort. Edzőket is kellett keríteni, méghozzá megbízható, jó szakembereket. Nem volt egyszerű, de némi szerencsével, viszonylag rövid keresgélés után ez is sikerült: egy éppen Budapesten tartózkodó magyar–francia profi jégtáncos edzőpárost egy szerencsés kapcsolat révén sikerült megnyerni az ügynek, a gyerekeknek – idézi fel a kezdeteket Göndöcs.

Már „csak” a Magyar Országos Korcsolya Szövetség (MOKSZ) szakmai meggyőzése és a csapat bejegyeztetése volt hátra, ám miután a MOKSZ elvárásait és előírásait is teljesítették, a Sport Magic Budapest nem sokkal a megalakulása után hivatalosan is zöld utat kapott. Sok akadállyal meg kellett küzdeni, egyebek között jégfelületet bérelni megfelelő időre és megfelelő gyakorisággal, valamint folyamatosan szervezni a két felkészülési helyszín között ingázó lányok menetrendjét, életét. Mindehhez azonban az anyagi biztonságot is meg kellett teremteni, hiszen központi támogatás híján a menedzsment csak magára számíthatott. Az induláshoz, valamint a jelenlegi működéshez szükséges alapköltségeket egy szülői szponzoráció révén sikerült előteremteni.

A csapat és a lyukas garas


Sokan egy lyukas garast sem adtak volna az új formáció talpon maradásáért, és legalább ennyi ember döbbenetére most, alig egy évvel a megalakulás után ez az egyik legsikeresebb hazai csapat. Az edzők a szakmai munkáért, a menedzsment pedig a feltételek előteremtéséért felelős. Ma már mindenki a helyén van, mindenki tudja és teszi is a dolgát. A Sport Magic Budapest január óta két külön korosztályú csapatával négy nemzetközi versenyen vett részt, s összesen négy arany- és két ezüstérmet söpört be. Zsinórban hármat is megnyertek, volt olyan, hogy mindkét korosztályú csapat felállhatott a dobogó legfelső fokára.

Ez elsősorban a vezetőedzőknek, a világhírű Holiday on Ice egykori szólistájának, Maros-Zenezini Barbarának és férjének, a francia junior olimpiai ezüstérmes Zenezini Michaelnek és segítőiknek, Ascher Ágnes táncművésznek és Lőrinczi Krisztina csapatépítőnek köszönhető. Egy szakmai mentor, a francia szinkronkorcsolyások edzője is a vállalkozás mellé állt, a távolból rendszeresen konzultál az itthon dolgozó edzőkkel.

Küzdelem a depóérzés ellen


A több szülőből álló menedzsmentnek a lányok sikerén túl e látványos sportág megfelelő rangra emelése is a célja. Magyarországon ugyanis méltatlanul lenézik, depóként kezelik ezt a sportágat, miközben számos külföldi országban az egyik legnépszerűbb csapatsport, amely minden versenyével nézők ezreit vonzza a jégcsarnokokba. A Sport Magic Budapest ezért kiemelt küldetésének tekinti a népszerűsítést, s a szinkronkorcsolya szépségének, csapatépítő és személyiségfejlesztő erejének az elterjesztését.

A jó hír gyorsan terjed: az elmúlt néhány hónap alatt ötven teljesen kezdő gyerek jelentkezett korcsolyázni, s az edzők remélik, hogy közülük a legügyesebbek majd kedvet kapnak a formációs változathoz is – mondja a kommunikációs menedzser. Göndöcs Péter azonban azt is gyorsan hozzáteszi, hogy korcsolyázni tudó, némileg haladónak számító gyerekeket továbbra is várnak, éppen a napokban kezdik népszerűsíteni az április 21-re kitűzött felvételit.