Amíg Judit eltűnt, a kislánya mesét nézett, a kuvaszát megmérgezték, egy hónapra rá pedig kézigránát robbant a szentesi jegyző erkélyén

2020. február 17., 16:50

Szerző:

Az országos rendőrfőkapitány bruttó tízmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki annak a tizennégy éve eltűnt szentesi nőnek az ügyében, aki a rendőrség adatai szerint gyilkosság áldozatává vált – közölte hétfőn reggel az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Koncz Judit 2006. július 21-én este hét óra és 22-én kilenc óra között, kétéves gyerekét egyedül hátrahagyva tűnt el szentesi albérletéből. A nőt 2015-ben búvárokkal keresték a Tiszában, de nem találták meg. Az emberölési ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Életvédelmi Osztálya nyomoz. 

A nő jelenleg, azaz 14 év múltán is fent van a rendőrség honlapján, mint eltűnt, ismeretlen helyen lévő személy. 

Az eltűnésekor 26 éves Judit a kislányával és élettársával élt együtt. Az eltűnését korábbi élettársa, kislányának édesapja, az akkor 43 éves D. L. jelentette be, aki 2006. július 22-én reggel láthatásra vitte volna a gyereket. A házhoz érkezve elmondása szerint senki nem nyitott ajtót, ezért hívta Judit szüleit. Petőfi Attila vezérőrnagy, főosztályvezető a Zsaru magazinnak két éve azt mondta: az eset akkori vizsgálatakor megállapították, hogy

Judit ruhatárából mindössze a pongyolája hiányzik,

kontaktlencséje és szemüvege a házban maradt, biciklije viszont eltűnt. A kétéves gyerek DVD-n mesét nézett, amikor a nagyapja és édesapja bejutottak a házba. Mivel a lejátszó végtelenített lejátszásra volt kapcsolva, nem lehetett megállapítani, hogy a filmet mikor indították el, így nem tudták behatárolni, mikor tartózkodhatott utoljára felnőtt a házban.

Petőfi Attila szerint ezek a körülmények önmagukban is gyanúsak voltak, és a gyanút tovább tetézte, hogy a család kutyája, egy kuvasz megmérgezve feküdt az udvaron, miután éjszaka elpusztult.

A nő akkori párja munkája miatt máshol éjszakázott, ezért Judit a gyerekkel kettesben volt. A kislány azonban túl kicsi volt ahhoz, hogy információt tudjon mondani arról, hogy hová tűnt az anyja.

Koncz Judit
Fotó: police.hu

Ekkor jár a tízmilliós nyomravezetői összeg


A tízmilliós összeg annak fizethető ki, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személy kilétével kapcsolatban olyan konkrét adatot vagy információt tud szolgáltatni, amely a nyomozást eredményre vezeti és az elkövető azonosítását, felelősségre vonását közvetlenül elősegíti. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli. A díjkitűzés visszavonásának jogát az országos rendőrfőkapitány fenntartja. A díjkitűzés visszavonásának közzétételét követően a jelentkezés elkésett. A KR NNI kéri, hogy aki a bűncselekménnyel, illetve annak elkövetőjével kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, tegyen bejelentést személyesen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál, illetve bármelyik rendőri szervnél. Névtelenség megőrzése mellett bejelentés tehető a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, továbbá a KR NNI – munkaidőben hívható – 06-1-550-2428 telefonszámán, vagy a 107 és 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

A Délmagyarország 2015-ös cikke szerint évekig semmi sem történt, amíg 2014-ben az ORFK speciális nyomozócsoportja nyomozni nem kezdett a nő ügyében. Feltúrták Judit volt élettársa, D. L. házát, az udvart is, de hogy találtak-e egyáltalán valamit, azt a hírzárlat miatt nem lehetett megtudni. A szegedi lap akkori beszámolója szerint az eltűnt nő apja sem tudott semmit, csak azt a városi pletykát hallotta, hogy

állítólag csontokra bukkantak D. L. udvarán.

Szentesen a lap szerint korábban azt is beszélték, hogy a nő testét drótkerítésbe tekerték, és úgy dobták a Tiszába.

 

Repült a kézigránát

Egy hónappal a nő eltűnése után újabb különös ügy történt Szentesen, és ez az, ami igazán érdekessé teszi a tizennégy évvel ezelőtt történteket.

Az esetet a Zsaru magazin már említett cikkében Zsótér Ferenc alezredes, az életvédelmi osztály vezetője ismertette. 2006. augusztus 22-én éjjel kézigránát robbant a városi jegyző lakásának erkélyén. A robbanástól az utcafronti ablakok és az erkély korlátjának drótüveg táblái betörtek, a repeszhatás következtében a redőnyök és a falak, továbbá a nappali bútorai is megsérültek. Csak a véletlennek volt köszönhető, hogy nem sérült meg senki, mert a jegyző és családja is otthon volt, és a helyszínelők abból a fotelből is szedtek ki repeszdarabot, amelyben a családfő éjszakánként tévét nézett. Az ablakon ráadásul szúnyogháló volt, amit a tettes lentről nem láthatott, de a gránát visszapattant róla, így a robbanószer a lakás belseje helyett az erkélyen robbant fel.

Fotó: police.hu

A rendőrök csak később vették elő a régi aktákat, mert kíváncsiak voltak, hogy van-e összefüggés a Szentes közvéleményét „gyors egymásutánban felcsigázó esetek között”. Feltűnt nekik a Judit volt élettársaként ismert D. L., akinek többször meggyűlt a baja a jegyzővel. Judit eltűnése után a gyermek felügyeleti jogát ugyan D. L. szerezte meg, azonban – mivel az anyai nagyszülők fellebbezést jelentettek be az ezt kimondó jegyzői határozat ellen – a gyámhivatal pert indított a gyermekelhelyezés megváltoztatása miatt. D. L. ráadásul egy sörözőt üzemeltetett, amely miatt többször meggyűlt a baja a hatóságokkal: 2004-ben közigazgatási határozat tiltotta meg, hogy koncertet vagy diszkót szervezzen, azonban a férfi nem igazán tartotta be a tiltásban foglaltakat. Városszerte illegálisan elhelyezett plakátjaival invitálta az érdeklődőket élőzenés rendezvényeire, amelyekre sorra jöttek a lakossági panaszok.

2006. augusztus 18-án, a kézigránátos eset előtt a jegyző levélben szólította fel D. L.-t, hogy tartózkodjon a zene üvöltetésétől. Három nappal később a férfi berontott a polgármesteri hivatalba, majd egy „ez volt a jegyző utolsó dobása” felkiáltással elment. Ezen az estén repült a kézigránát a jegyző erkélyére.

D. L.-t bosszúálló embernek ismerték Szentesen. Olyannak, aki időt, energiát nem kímélve, a legkülönbözőbb módokon próbált bosszút állni haragosain. A szóbeszéd szerint

volt, akinek szétvágta a szőlőtőkéit, volt, akinek a házába bejutva lecsókonzervet öntött a zongorájába, és pár évvel korábban a jegyző gyerekszobaablakában is landolt tégla.

Utóbbi néhány nappal azután, hogy D. L.-nek arról hozott határozatot a postás, hogy a söröző üzemeltetése során a működési engedélyben foglaltakat be kell tartania. Kiderült, hogy a férfi már többször volt büntetőeljárás hatálya alatt robbanóanyaggal, illetve lőfegyverrel való visszaélés bűntette miatt.

Az ítéletek szerint korábban golyós maroklőfegyvert, puskát, lőszert, elektromos gyutacsot és több más, emberi élet kioltására alkalmas tárgyat birtokolt. Tanúkat hallgattak meg, és volt, aki azt mondta: évekkel korábban ugyanolyan típusú kézigránátot vásárolt a férfitől, mint amilyen később a jegyző erkélyén is robbant. Egy másik tanú szerint D. L. maga mesélte neki, hogy ő követte el a támadást.

A férfi közben Angliába költözött, de hazajárt látogatóba. 2017. augusztusában fogták el Szentesen, ugyanabban a házban, ahol korábban a sörözőt is üzemeltette. Az elfogásról készült rendőrségi felvétel itt látható:

A nyomozati szak lezárultával 2017 decemberében a Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, hivatalos személy sérelmére eljárása miatt, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat D. L. vádlottal szemben. A vád szerint a férfi azért dobott kézigránátot a jegyző lakására, hogy megölje a férfit. A Szegedi Törvényszék 2018 novemberében azonban

felmentette D. L.-t, mert úgy ítélte meg, hogy kétséget kizáróan nem lehetett bizonyítani, hogy ő volt a tettes. Az elsőfokú ítélet szerint „az eljárás során ismeretlenül maradt személy” követte el a cselekményeket.

A döntés ellen az ügyészség a vádlott bűnösségének megállapítása és fegyházbüntetés kiszabása érdekében nyújtott be fellebbezést, így az ügy a Szegedi Ítélőtáblára került. A másodfok pedig február 18-án, vagyis pont egy nappal azután lesz, hogy a rendőrség nyomravezetői díjat tűzött ki D. L. volt élettársának, Juditnak az ügyében.

Úgy tudjuk, hogy D. L. szabadlábon védekezik. Forrásaink szerint 2006. júliusában – noha gyilkosság miatt sosem gyanúsították meg – D. L. ölhette meg Koncz Juditot.

Ha érdeklik hasonló bűncselekmények, látogasson el a szerző Facebook-oldalára.

Több száz dolgozót küldtek el pénteken az iváncsai akkumulátorgyárból – erről beszéltek a munkások, és így tudják a szakszervezetnél is. Egy érintett az RTL Híradónak azt írta: a műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva. A szakszervezet úgy tudja, kölcsönzött munkaerőt és többnyire vendégmunkásokat küldtek el.