Saját várost építenek az FTC-nek, de az titok, mire költik az állami 25 milliárdot

2018. január 18., 08:24

Szerző:

Bár Kubatov Gábor FTC-elnök már a részletekbe menően beszélt a Fradiváros projektről, a klub nem hajlandó elárulni, hogy mire fordítják a beruházásra az államtól kapott 25 milliárd forintot – írja a 24.hu. A projekt első fázisára 2016 vége felé 10 milliárdot, a másodikra egy évvel később 15 milliárdot adtak az FTC-nek. A portál a kérdéseivel megkereste a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központját, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot és a Miniszterelnökséget is, de választ sehonnan nem kapott.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A titkolózás azért meglepő, mert Kubatov Gábor korábban több előadásban is vázolta az elképzeléseit a projektről. 2016-ban azt mondta, hogy a Fradivárosban a klub mindegyik szakosztálya új otthont kap, lesz kézilabda-aréna, uszoda kültéri medencével, de négycsillagos szálloda és kollégium is a rendelkezésre álló 80 ezer négyzetméteren. Az FTC bázisa a kétszeresére nőtt, amikor az állam megvette az Építők sporttelepét, és odaadta a klubnak.) Később az ígéretek köre csak bővült, tavaly Kubatov Gábor már 6-7 fűthető füves pályáról, négy medencéről, multifunkciós sportcsarnokról, jégpályáról és curlingpályáról is említést tett.

Mindez azért is figyelemre méltó – jegyzi meg a 24.hu –, mert három éve, a Fradiváros ötletének a megszületésekor még nem hatalmas sportkomplexumról, hanem egy családcentrikus sport- és szabadidőközpont kialakításáról volt szó. Ekkor a projekt Fürjes Balázshoz, a kiemelt beruházások kormánybiztosához tartozott – ugyanúgy, ahogyan a Groupama Aréna 14,7 milliárdos építkezése is – a családcentrikusságból viszont Kubatov Gábornál csalk két momentum maradt. Az egyik a nagyvonalú támogatás, amelyben az FTC 16 éves fiataloknak ajánl profi szerződéseket évi 1,2 milliós fizetéssel, amely öt évvel később évi 20 millióra nőhet. A másik a bornírt kiszólás, hogy újságírók „pártmegbízásból” rosszindulatú cikkeket írnak a tao-támogatásokról. Mintha a tao-támogatási rendsdzer nem 330 milliárd forint közpénzt nyelt volna el a bevezetése óta eltelt hat évben.