Részmegállapodást kötött az MTA Palkovics minisztériumával, de úgy tűnik, messze még az akadémiai játszma vége

2018. szeptember 15., 08:50

Szerző:

2018. szeptember 12-én az MTA szakértői munkacsoportja fogadta az ITM szakértőit, hogy a kutatóintézet-hálózat zökkenőmentes működésének jogi-gazdasági hátteréről egyeztessenek – közölte a 168 Órával a Magyar Tudományos akadémia (MTA). A megbeszélésen született megállapodásokról a tudományos testület úgy számolt be: 

„a megbeszélés eredményeképpen a felek megállapították, hogy a finanszírozás feltételei az elfogadott költségvetési törvény szerint adottak, és kialakítják a költségvetési törvény végrehajtásának jogi-igazgatási feltételeit. A fejezet – beleértve természetesen az intézethálózatot is – 2019. évi költségvetésének tervezése a jogszabályokban előírt módon és határidőkkel, a megelőző évekkel azonos módon megtörténik. Az intézmények jövő évi finanszírozását véglegesen megállapodásban fogják rendezni.”

A közlemény értelmében a jelenleg aktív akadémiai kiválósági pályázati projektek (Lendület program, Prémium posztdoktori program, Fiatal kutatói pályázat, Kiválósági Együttműködési Program, támogatott kutatócsoportok) támogatása az Akadémián belül, akadémiai támogatással zavartalanul folytatódhat, az eredeti támogatói döntéseknek és futamidőknek megfelelően. Ehhez a szükséges költségvetési keretet az ITM biztosítja az Akadémia számára. Az akadémiai kutatóhelyeken működő Lendület-kutatócsoportok támogatásának intézményi beépülésére is a hatályos akadémiai szabályozások szerint lesz lehetőség. „Az MTA által támogatott egyetemi kutatócsoportok 2019. július 1. és 2024. június 30. közötti időszakára kiírt pályázati eljárás a 2018. júniusban megjelent felhívás szerint, a tervezett támogatási keret figyelembevételével lefolytatható” – fogalmazott továbbá az Akadémia.

A megállapodások után az ITM szakértői tájékoztatást adtak az innovációs rendszer átalakításáról, a minisztérium álláspontja szerint ugyanis az új rendszer bevezetését az alap- és alkalmazott kutatást végző intézmények átvilágítása és értékelése kell, hogy megelőzze.

Ezt az állami intézmények esetében az ITM a saját hatáskörében bonyolítja le, az MTA intézethálózata esetében ugyanezt az MTA-tól várja. Az átvilágítás lefolytatása előtt az intézményi struktúrát érintő döntések nem történnek.

Az ITM a továbbiakban a fentiek megvalósításának módszertanáról és a megvalósítás időbeli ütemezéséről kíván tárgyalni, amire az MTA közleménye alapján az akadémikusok nem lehetnek valami nyitottak, hiszen e szándékhoz semmiféle kommentárt nem fűztek.

Palkovics László és Lovász László
Fotó: Magyar Tudományos Akadémia/Szigeti Tamás

Megírtuk: kedd este a Magyar Tudományos Akadémia lapunkhoz is eljuttatta azt a közleményt, amelynek a tanúsága szerint a legtekintélyesebb magyar nemzeti intézmény megszakítja a tárgyalásokat a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztériummal. Júniusban derült ki, hogy az Orbán-kormány az ITM-re bízná az MTA kutatásra szánt állami támogatásának a felügyeletét, ami hatalmas felhördülést váltott ki magyarországi és nemzetközi tudományos körökben is, a döntéssel ugyanis az Orbán-kormány nyilvánvalóan sérti a kutatás szabadságát.

Ennek ellenére az MTA tárgyalásokat kezdett az ITM-mel a megoldásról. Augusztusban Lovász László akadmémiai elnök és az MTA vezetősége levélben foglalták össze az Akadémia javaslatait, egy közös Kutatóhálózati Tudományos Tanács létrehozását is javasolva. A minisztérium erre szeptember 10-ig nem reagált.

Szeptember 10-én az MTA elnöke és a miniszter szóban egyeztetett, és Palkovics László átadott egy munkaanyagot. Az MTA állítja, hogy ebből az derült ki, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének, más kutatóintézetek pedig egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek konszolidáción és profiltisztításon mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.

Lovász László, az MTA elnöke a vezetői kollégium keddi ülésén elmondta, hogy az intézethálózat integritásának megsértés nem elfogadható a számára.