Pécsen is nagyott szakított az Elios, az üzlet előkészítésében a fideszes Csizi Péter is részt vett

2018. március 8., 16:17

Szerző:

A baranyai megyeszékhelyen is vizsgálódhatnak a hatóságok az Orbán Viktor vejéhez köthető közvilágítási ügyben. A feljelentést az egyik baloldali kis párt politikusa tette egyebek mellett hűtlen kezelés gyanújával. A szocialisták a térség fideszes erős emberétől várnak válaszokat. Az Elios-modell Pécsett is nagyjából úgy működött, mint más városokban – írja a Hír TV.

A pécsi önkormányzat nem uniós pénzből, hanem hitelből korszerűsítette a közvilágítást. Az első kör 850 millió forintba került, a második etapra 190 millió forintot fordítottak volna, ugyancsak hitelből. Ez már nem jött össze.

Az Együtt a hatóságokhoz fordult. „Hűtlen kezelés, hanyag kezelés, hivatali visszaélés és egy csomó más bűncselekmény gyanúja valósulhatott meg Pécsen. Ismeretlen tettes ellen tettem feljelentést, és bízom benne, hogy Polt Péter ügyészsége, ha már egyébként is nyomoz az Elios-ügyében, nyomozni fog Pécsett is, hiszen az ügy nem más, mint nettó korrupciós ügy” – jelentette ki Berkecz Balázs, az ellenzéki párt alelnöke.

Az inkriminált  beruházás előkészítésben részt vett a Fidesz egyik pécsi parlamenti képviselője és jelenlegi jelöltje, Csizi Péter is, akit a szocialisták a következő képviselő-testületi ülésen bírnának szóra.

A hitelből 190 millió forintot a pécsi önkormányzat a közvilágítás korszerűsítésének második körére fordított volna, a kormány azonban közbelépett, így végül a súlyosan eladósodott város vezetése nem hívta le az összeget a banktól.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.