Orbán Viktor hisztije még nagy bajba sodorhatja Magyarországot

2018. február 21., 16:00

Szerző:

Németország megelégelte, hogy Magyarország és Lengyelország nem tanúsít kellő szolidaritást a menekültek befogadásában – ezt sugallja legalábbis a Financial Times szerint az a dokumentum, amely berlini kormányzati körökből szivárgott ki azelőtt, hogy pénteken az állam- és kormányfők brüsszeli csúcsán elkezdődnek a tárgyalások az Európai Unió  következő hétéves költségvetéséről. A brit lap szerdán megjelent cikke szerint Németország hajlandó lenne többet befizetne az EU kasszájába, mint eddig, de a strukturális és a regionális támogatások elosztásának feltételévé tenné, hogy a támogatott ország tiszteletben tartsa az EU alapértékeit és a demokratikus jogállami kereteknek és vegyen részt a menekültek befogadásában.

A berlini kormányt érezhetően kezdi frusztrálni, hogy Magyarország és Lengyelország az EU-támogatások nagy haszonélvezője, de egyikük sem vállal szerepet a menekültek befogadásában. Ezt a német javaslat szerint az Európai Unió magyaroknak és a lengyeleknek járó támogatás egy részének a megvonásával szankcionálná, amelyet aztán befogadó országoknak adnának oda. „A támogatás azoknak az országoknak nyújtana segítséget, amelyek felelősséget vállalnak a a menekültek befogadásában, integrálásában és védelmében” – hangzik a német álláspontot tükröző dokumentumban az erről szóló rész. Úgy tűnik, hogy személyesen Angela Merkel német kancellár is erre hajlik, a múlt héten legalábbis megismételte, a szolidaritás nem egyirányú utca, az olyasfajta kihívásoknak a megoldásában pedig, mint amilyen a migráció, mindenkinek részt kell vennie. 

Fotó: MTI/KKM

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – derül ki az MTI cikkéből – néhány órával a megjelenése után már reagált is a Financial Times cikkére. Szerinte régóta folyik a vita az Európai Unióban, hogy lehet-e politikai feltételeket kapcsolni az uniós szerződések alapján járó összegek folyósításához, de több tagállam, így Magyarország is világossá tette, hogy ebben a kérdésben semmilyen politikai feltételt, zsarolást nem fogad el, ugyanis az európai források útja sem nem egyirányú utca. Magyarország megnyitotta piacait az Európai Unió előtt. Magyarországon számos német, francia, olasz, brit, spanyol, holland vállalat aratott óriási sikereket, számos német, francia, olasz, holland és egyéb vállalat tett szert óriási profitra, és vitte azt ki Magyarországról – hangsúlyozta. Az EU-s források nem egy nagylelkű felajánlást jelentenek a nyugat-európai országok részéről, semmilyen politikai feltételt nem támaszthatnak, hiszen nem ajándékról van szó, ez egy szerződés alapján Magyarországnak járó összeg - mondta Szijjártó Péter. 

Németország szerepe az eddiginél is fontosabb lehet a következő költségvetési ciklusban, miután a brit befizetések kiesnek. A regionális támogatások az EU költségvetésének közel harmadát teszik ki.

10:56

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.