Orbán Ráhel és Tiborcz István 2,6 hektáros svábhegyi telken épít luxusotthont

A hvg.hu információi szerint a hegyvidéki ingatlan nagyobbik felén Tiborcz cége, a BDPST Group közlése szerint egy „fenntartható, energiahatékony irodaház” épül, ám ez sok fa kivágásával jár együtt, és más környezetvédelmi aggályokat is felvet. A telek másik felén álló egykori Dreher-villában rendezi be új otthonát Orbán Ráhel és Tiborcz István.

2024. május 10., 07:48

Szerző:

Ősparkok, kúriák, villaépületekben megbújó szanatóriumok – így festett a fogaskerekű mellett a budai Svábhegy az évezred elején – emlékeztet a portál.  A környék most merőben más arculatot kap, miután több értékes ingatlan a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a köréhez került. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2019-ben két csomagban értékesítette a svábhegyi egészségügyi intézmények épületeit és telkeit, összekötve más vidéki és fővárosi ingatlanokkal. A Mártonhegyi úton álló 2,6 hektáros telek, valamint az azon álló egykori Dreher-villa lesz Orbán Ráhel és Tiborcz István új családi fészke.

A Béla király úti gyermek-tüdőszanatóriumot is tartalmazó együttes a fenti adásvétellel került a Central European Ingatlanalapba (CEI), amelynek az Equilor-csoport a kezelője. Ez utóbbi Szécsényi Bálint érdekeltsége, aki sűrűn üzletel Tiborczcal.

Hogy mire fel ez a nagy felhajtás, azt a Mártonhegyi úton álló 2,6 hektáros telek gyorsan megmagyarázza. Bár az ingatlanra a – mostanra szinte teljesen elbontott – gyermekkórházként szokás hivatkozni, annak másik végében a Dreher-villa áll. Ez utóbbit felújították, és a tervrajzok tanúsága szerint egy telekmegosztással le is választják. Erre azért lehet szükség, mert a HVG információi szerint az impozáns épület Tiborczék családi fészke lesz.

Az épület telepítési tanulmánytervét eredetileg a XII. kerületi önkormányzat honlapján is közzétették, amire a Kutya Párt kerületi szervezete hívta fel a figyelmet. Az oldalt azonban az önkormányzat váratlanul jelszóval védte le. Ez nem is csoda, hiszen a zöldként reklámozott irodaház tervein a telken álló fák harmadától gond nélkül megválnának, másik harmaduk is csak „lehetőség szerint megtartandó” besorolást kapott. Védelmet elsősorban a két telekrész közötti fasor élvez, eltakarva a kíváncsi irodisták szeme elől a villát.

(Kiemelt képünk forrása: MKKP BP XII. kerület hivatalsos Facebook oldala)

 

2024. május 19., 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

2024. május 19., 10:45

Aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért jelenti fel Magyar Péter Orbán Viktort. A miniszterelnök politikai igazgatója közben már kommentben reagált.