Olcsóbb temetéssel kampányol az MSZP

2017. október 24., 12:53

Szerző:

Az MSZP a temetési szolgáltatások áfacsökkentését kezdeményezi – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke kedden Budapesten. Az MSZP a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén arra is javaslatot tesz, hogy 25 százalékkal csökkentsék a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) árait.

Korózs Lajos a Fiumei úti sírkert előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, szerdán nyújtják be az Országgyűlésnek javaslatukat, hogy a temetési szolgáltatások 27 százalékos áfáját öt százalékra csökkentsék.

Fotó: Forrás: Wikipédia

Indoklásként elmondta, hogy az elmúlt években borzasztóan megnőttek a temetés költségei. Egy sírhely 25 évre négy-ötszázezer forintba, egy urnahely bérlése tíz évre 103 000 forintba, egy osszárium (csontfülke) bérlése tíz évre több mint kétszázezer forintba kerül – ismertette.

Szólt arról is, hogy ma Magyarországon az egyszemélyes nyugdíjas háztartás létminimuma 79 000 forint, a 2,6 millió nyugdíjas közül több mint egymilliónak nem éri el nyugdíja ezt az összeget.

Képtelenség ebből az összegből olyan megtakarítást felhalmozni, amely tehermentesíthetné a temetés költségei alól a hozzátartozókat – mondta.

Korózs Lajos azt mondta, ha a kormánypárti képviselők támogatják az indítványukat, akár százezer forinttal is csökkenhetnek a temetés költségei.

Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi képviselője szerint a BTI árai az elmúlt nyolc évben megduplázódtak. A legolcsóbb koporsós temetés átlagos díja a nyolc évvel ezelőtti háromszázezer forintról hatszázezer forintra nőtt Budapesten – részletezte.

Elmondta, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén arra tesznek javaslatot, hogy 25 százalékkal csökkentsék a BTI lakossági szolgáltatási díjait.

Szaniszló Sándor szerint ha csökkennek a BTI árai és ha áfacsökkentés is lesz, akkor kétszázezer forinttal mérséklődne a gyászoló családok kiadása.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.