Nemcsak nem indulhat, de be is perelik Lévai Katalint, az ügyben ráadásul még a büntetőeljárás sem kizárt

A volt esélyegyenlőségi miniszter ellen a helyi választási iroda tesz jogi lépéseket, ám akár még büntetőjogi felelősség is felmerülhet, amennyiben azok leadása előtt bárki lemásolta Jelen Tamás kormánypárti képviselőjelölt ajánlóíveit.

2018. március 10., 11:51

Szerző:

Perre megy a zuglói választási iroda, miután csalással vádolta meg Lévai Katalin, a Lendülettel Párt elnöke a 8-as számú választókerület választási irodáját és Tóth Csaba szocialista politikust az ATV-ben. A Lévaira adott aláírásokat – a jelölt saját kérésére – a választási iroda majd a választási bizottság is tüzetesen átnézte, így kiderült, hogy több ajánlás érvénytelen. A probléma az, hogy a szignók egyes helyeken azonos sorrendben követik egymást, mint a Fidesz ívein. Vagyis másolhatták azokat. Mivel az így érvénytelenített ajánlásokkal Lévai támogatói 500 alá csökkentek, így nem indulhat.

A Jobbik még pénteken bejelentette: feljelentést tesz Lévai ügye miatt, a hvg.hu pedig kérdéssel fordult a zuglói választási irodához, hogy megtudja, mi a véleményük arról, hogy Lévai gyakorlatilag azt állítja, hogy a választási iroda valamely munkatársa vagy az Irodán belül az ívek leadása után manipulálta az ő íveit.

Jelen Tamásnak Erzsike néni írt alá először – vajon Lévai Katalin ívein is feltűnt?
Fotó: Facebook/Jelen Tamás

A válasz szerint a „Budapest 08. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda a jelölő szervezetek által leadott ajánlóívekkel kapcsolatosan semmilyen olyan belső vizsgálatot nem folytat, amelyben a választási iroda bármely tagja érintett lenne, mivel erre utaló körülmény nem merült fel. Az aláírásgyűjtő ívek őrzése elkülönített helyiségben, zárt lemezszekrényben történik. Ahhoz kizárólag a választási iroda esküt tett tagjai férhetnek hozzá. A választási iroda a vádakkal kapcsolatban a szükséges jogi lépéseket megteszi.”

Megírtuk: nemcsak Lévait fenyegetheti a jog ereje, hiszen Jelen Tamás fideszes zuglói országgyűlési képviselőjelölt már február 20-án leadta ajánlóíveit, így teljességgel érthetetlen, hogyan sikerült Lévai Katalinnak vagy csapatának – ha tényleg így történt – lemásolni azok tartalmát. Főként úgy, hogy Lévai maga hetekkel később adta le íveit, mint Jelen, hiszen a választási honlap szerint március 5-én jelentkezett csupán be a helyi választási irodánál, tehát az utolsó napon adhatta le ajánlóíveit. Akár büntetőjogi felelősség is felmerülhet, amennyiben azok leadása előtt bárki lemásolta Jelen Tamás kormánypárti képviselőjelölt ajánlóíveit.

Tegnap 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.