Nem jöttek a turisták a vizes-világbajnokságra, irgalmatlan összeget bukott az ország

2018. március 8., 14:34

Szerző:

Elképesztő mértékben elszámolták a vizes-világbajnokság vendégeinek szállodai igényeit az eseményt szervező állami cégnél. Az rendezvény alatt sok, sportolóknak, személyzetnek, illetve újságíróknak lefoglalt szoba üresen állt. Az egyébként erősen túlárazott szálláshelyek miatt a Bp2017 Nonprofit Kft. százmilliós, de akár milliárdos nagyságrendű összeget is bukhatott – írja a G7.

A  Bp2017 Kft. több mint 20 szerződést írt alá több tucat szállodával, és ezek keretében 5000 szobát kötöttek le, az esetek nagy részében 18 napra. Ez 85 ezer vendégéjszakát jelent, ami szinte pontosan

az egytizede annak, ahányat külföldiek egy évvel korábban, 2016 júliusában Budapesten eltöltöttek.

Az arány ennél is nagyobb, közel 17 százalékos, ha csak a szerződésekben érintett 3, 4 és 5 csillagos szállodákat nézzük.

A főváros júliusi turizmusa nagyon nagy részben épített a megméretésre, de persze ehhez az is kellett volna,hogy jöjjenek is a turisták, főleg az előre lefoglalt helyekre. De részben az elmaradt nemzetközi kommunikáció, részben néhány szerződéses hiba miatt nemigen jöttek. Volt olyan szálloda, ahol a közel

három hét alatt csak 2-3 újságírót láttak.

Nem kis összeget buktak el,  hiszen az összes szállás nagyjából hatmilliárd forintba került, a szervező cégnél pedig ennek a felét szánták ilyen célra. Ez azt jelenti, hogy ha csak a szobák 10 százaléka maradt üresen, akkor is 300 milliót bukott a vállalat. 

A konfliktust végül a Bp2017 Kft. visszavonulása oldotta meg, bár az nem teljesen egyértelmű, hogy mindenhol fizettek-e. A hotelekkel ugyanis egyedileg állapodtak meg. Volt, aki azt mondta, végül minden szálloda jól járt, mások viszont arról beszéltek, hogy volt, aki engedett a nyomásnak.

A szállodák összességében valószínűleg nem jártak rosszul, különösen az egekben lévő árazás miatt. A teljes turisztikai szektor viszont biztosan megsínylette a dolgot. Ahogy a portál egyik forrása fogalmazott, a bánatpénz nem vacsorázik, nem fogyaszt – írja a G7, amely a támához kapcsolódó cikkében azt boncolgatta, hogyan szivárgott át a világbajnokság apropóján a kormányközeli médiához az országimázs-építésre szánt közpénz.     

 

 

A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.