Nehéz szövegértési feladatot kaptak a diákok a magyar középszintű érettségin

2018. május 7., 10:17

Szerző:

A „barátság szociológiájáról” szóló könyvismertető cikket kaptak a magyarból középszinten érettségizők, ez alapján kell megoldaniuk tíz feladatot. A két és féloldalas szöveg a „barátságkutatásról” szól, a könyvismertetőben több szociológiai fogalom is szerepel – írja az Eduline.

A portál érdeklődött a feladatról egy középiskolai szaktanárnál, aki elmondta, hogy a diákok nehéz szöveget kaptak, a lassabban olvasó vizsgázók könnyen kifuthatnak a megszabott 90 percből.

Érettségi - Magyar nyelv és irodalom írásbeli
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A tanár szerint sok tudományos kifejezés szerepel a szövegben, egy részét a szerző lábjegyzetben megmagyarázza. A szövegre vonatkozó kérdések szerinte egyértelműek, de a hivatkozások és kifejezések miatt az átlagos vagy az átlagnál kicsit gyengébben teljesítő diákok megijedhetnek.

– Nem mindenki tudja majd megoldani a feladatsort 90 perc alatt, mert többször vissza kell olvasni a szöveg egy-egy bekezdését, el kell gondolkodni azon, mit hol találnak. Úgy látom, ez nehezebb szöveg, mint a tavalyi – magyarázza.

A diákoknak először el kell olvasniuk a 700–1000 szavas szöveget, majd meg kell oldaniuk egy szövegalkotási feladatot. Az egyik választható feladat egy érvelés egy megadott közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésről három-öt érvvel, 120-200 szó terjedelemben. A másik feladat egy hétköznapi műfajú, szintén 120-200 szavas szöveg megírása. Ez lehet motivációs levél, hivatalos levél, kérvény, hozzászólás, felszólalás, vitaindító, ajánlás, méltatás is.

Idén az érvelési feladatban a diákoknak olyan „újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez” kapcsolódó ünnepekről kell értekezniük, mint a Valentin-nap vagy a halloween. Akik nem ezt a feladatot választják, azoknak hivatalos levelet kell írniuk a helyi önkormányzati képviselőnek, a formai követelményeket betartva. Olyan leromlott állapotú épületeket és hiányzó intézményeket kellett megnevezniük, amelyet fejleszteni vagy építeni kellene.

Az új érettségi szabályok miatt egyébként mindenkinek kell műelemzést írnia magyarérettségin. A középszintű feladatsor 2017 előtt két részből állt, egy szövegértési feladatsorból, majd három szövegalkotási feladat közül lehetett választani: érvelés egy megadott szövegrészlet és néhány szempont alapján, elemezhettek egy megadott művet, vagy összehasonlító elemzést írhattak két megadott irodalmi műről. Most már az érvelés és a hétköznapi szöveg után mindenkinek írnia kell egy elemző esszét is. Az érettségizők csak azt dönthetik el, hogy egy megadott művet elemeznek vagy az összehasonlító műelemzést választják.

Elemzésként egy felnőtteknek szóló mesét, valamint egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc verset kaptak. Akármelyiket is választják az érettségizők, egy 400-800 szavas esszét kell írniuk 150 perc alatt.

A műértelmező szövegalkotási feladatot választó érettségizőknek egy Balázs Béla-mesét kell elemezniük. A választás sokakat meglephetett, mivel általában a műelemző feladat novellához kapcsolódik. Akik pedig az összehasonlítást választották, azoknak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset kell összevetniük. Ennél a feladatnál az egymás után következő generációk viszonyára is ki kell térni az esszében a versek alapján.