Napokon belül visszahozzák Magyarországra Kósa Lajos csengeri örökösnőjét, Szabó Gábornét

Hazaszállítás után minden valószínűség szerint őrizetbe veszik és kihallgatják. Kósa Lajos izzadhat.

2018. augusztus 30., 14:22

Szerző:

– Valóban azt a tájékoztatást kaptam a svájci kollégámtól és az illetékes hatóságoktól, hogy jogerőre emelkedett a kiadatási végzés – erősítette meg a 168 Órának Helmeczy László. Az ügyvéd, a csengeri Szabó Gáborné jogi képviselő emlékeztetett, hogy a magyar hatóságok – nem tudni, hogy Kósa Lajos feljelentésének hatására-e – előbb magyarországi, majd nemzetközi elfogató parancsot adtak ki, aminek következtében a svájci rendőrök el is fogták a csengeri nőt, mégpedig április végén; azóta kiadatási fogdában várja a sorsa alakulását.

Mint megírtuk: Szabó Gábornét a Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte kihallgatásra, de a csengeri örökösnőként ismert asszony ekkor Svájcban tartózkodott ekkor. Állítása szerint gyógykezelésen vett részt, de európai elfogatóparancsot adtak ki ellene, a svájci hatóságok pedig őrizetbe vették Genf kantonban.Ezután az asszony politikai menedékjogot kért Svájcban arra hivatkozva, hogy az aktuális magyarországi politikai vezetés – jelesül Kósa Lajos – veszélyezteti az ő és családja életét. Hatvan napjuk volt a svájci hatóságoknak, hogy döntsenekés döntöttek is, első- és most másodfokon is elutasítva az asszony kérelmét. 

Helmeczy László szerint most már a magyar hatóságokon a sor, hiszen a kiadatási értesítés kézhez vételétől szállítva csakis tőlük függ, mikor gondolkodnak Szabó Gáborné hazaszállításáról. Úgy tudjuk, hogy napokon belül, de legkésőbb jövő héten hazahozzák az asszonyt.

Miután Szabó Gábornéval szemben elfogatóparancs van érvényben, a hazaszállítását követően a magyar rendőrség minden bizonnyal őrizetbe veszi, és jogi képviselője szerint most először ki is fogják hallgatni gyanúsítottként. Eddig ugyanis erre nem került sor, így meneküléssel egyelőre nem vádolható az asszony. Ennek ellenére Helmeczy László szerint az is biztosnak látszik, hogy el fogják rendelni az előzetes letartóztatását. A jogi képviselő szerint ugyanakkor az eljárásnak nemcsak Szabónéra nézve lesznek következményei.

Kósa Lajos és Szabó Gáborné
Fotó: Blikk

Szabó Gáborné többször nyilatkozott arról, és később Helmeczy László is megerősítette, hogy kellemetlen helyzetek várják még Kósa Lajost, vannak ugyanis olyan információi – tényekkel, dokumentumokkal alátámasztottan -, amelyek a képviselőt, volt polgármestert kínos ügyekkel fogják szembesíteni. Olyan ügyekkel, amelyeknél nem pusztán a már ismert közjegyző előtti szerepvállalása vár magyarázatra, hanem egyéb pénzügy tranzakciókban való részvétele is. Az ügyvéd még júniusban elárulta azt is, hogy védence Svájcban részletes vallomást tett, és van papír egy Kósa Lajosnak adandó ajándék ígéretéről is valamilyen külföldi jogosultsággal kapcsolatban. Most lapunknak Helmeczy megismételte: Kósa Lajosnak sokféle következménnyel szembe kell néznie az eljárás során.

Mint rengetegszer megírtuk, márciusban a Magyar Nemzet szellőztette meg, hogy Szabó Gáborné még 2012-ben azzal a kéréssel fordult Kósa Lajos akkori debreceni polgármesterhez, hogy segítsen neki befektetni azt a 4,3 milliárd eurót (átszámítva 1300 milliárd forintot, amelyet ő egy németországi örökségként kap. Kósa Lajos hitt a nőnek, olyannyira, hogy azt tanácsolta, vegyen a pénzből állampapírokat, és közjegyzői okiratba foglaltatta, hogy Szabó  Gáborné őt bízza meg az örökség kezelésével.

Közjegyzői okirat tanúskodik arról is, hogy Sz. Gáborné 2,6 millió eurós (átszámítva 800 millió forintos) ajándékot ígért Kósa Lajos édesanyjának, és bár a miniszter először nem vitatta a két közjegyzői okirat hitelességét, később csalást kiáltott, júniusban pedig már egyenesen hamisítványnak nevezte a 800 milliós ajándékról szóló közjegyzői okiratot, amelyen először a felesége, majd némi bizalmi módosítás után az édesanyja adatai szerepeltek kedvezményezettként.

08:55

Alighogy lecsengett az előző politikai botrány, melybe bele bukott Novák Katalin mellett Varga Judit is, most itt a következő ügy. Ezúttal a DK derítette ki, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök és egykori ügyvéd pénzért játszhatott át magyar termőföldeket külföldieknek, amivel az Alkotmánybíróság volt elnöke részesévé vált a földmaffiának. Magyarország elnöke persze mindent tagad, egyúttal bejelentette megteszi a megfelelő jogi lépéseket az őt ért vádak kapcsán.