Most aztán jól megmondhatja véleményét az óraátállításról

2018. július 6., 07:29

Szerző:

Az Európai Bizottság nyilvános online konzultációt indított csütörtökön a nyári és a téli időszámításról, illetve az óraátállításról.

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy az európai polgárok és az érdekelt felek így kifejezésre juttathatják véleményüket a témával kapcsolatban.

Az interneten elérhető kérdőívet augusztus 16-ig lehet kitölteni, itt érhető el.

A konzultáció részét képezi a nyári időszámításról szóló uniós irányelv kiértékelésének, amelyet a bizottság nemrégiben kezdeményezett. A kiértékelés arra keresi a választ, hogy szükséges-e a jelenlegi szabályok módosítása.

Az óraállítás kérdése régóta megosztja az embereket. Magyarországon is többször felvetődött, legutóbb a Jobbik még törvényjavaslatot is készített az eltörléséről és hogy Magyarország ezzel egyidőben lépjen át a közép-európai időzónából a kelet-európaiba. A magyar parlament azonban nem törölheti el a nyári időszámítást, mert az Uniós hatásdkör, így ebből nem lett semmi.

Az óraállítás ellenzőink most kapóra jöhet, hogy  néhány tagállam a közelmúltban levélben kereste meg a Bizottságot az üggyel kapcsolatban. (Magyarország nincs ezek között.) Finnország az évi két óraátállítás eltörlését kérelmezte, Litvánia pedig a jelenlegi rendszer felülvizsgálatát szorgalmazta, hogy az figyelembe vegye a regionális és földrajzi különbségeket.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.