Milliókért utaztak az államtitkárságról üldözött keresztényeket segíteni Rómába meg Washingtonba

2017. december 5., 13:50

Szerző:

Az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó keresztényüldözés elleni államtitkárság munkatársai 2016. novembertől 2017. októberig tizenhárom külföldi utazáson vettek részt a keresztényeket védve – derül ki a minisztériumnak a Zoom.hu közérdekű adatigénylésére adott válaszából. Az utak költsége összesen 3 millió 312 ezer forint volt, és azért csak ennyi, mert több esetben a fogadó fél fizette a költségeket. A tizenhárom utazás alkalmával kilenc helyszínre utaztak, ebből csak kettő van válságövezetben, ahol a keresztények valóban veszélynek vannak kitéve: a libanoni Bejrút és az iraki Erbíl.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az úti célok a következők voltak:

  • Bejrút – Libanon
  • Bécs – Ausztria
  • Brüsszel – Belgium
  • Erbíl – Irak
  • Hága – Hollandia
  • Krakkó – Lengyelország
  • Róma – Olaszország
  • Vatikánváros – Vatikán
  • Washington – Amerikai Egyesült Államok

A portál részletes adatokat kért az államtitkárságról az utazások idejéről, időtartamáról, a résztvevőkről, az úti célokról, összköltségükről, az utazások céljáról és programjáról. Ezzel szemben az adatigénylésre csak egy összesítést küldött az államtitkárság, amiben leírták, hogy tizenegy hónap alatt tizenhárom utazás során kilenc helyszínre utaztak el a munkatársak. Az utazásokon a korábbi helyettes államtitkár Török Tamás, majd az őt váltó Azbej Tristan, továbbá egy főosztályvezető és három szakértő vettek részt. Az utazások célja a kétoldalú tárgyalások voltak, illetve részvétel nemzetközi konferenciákon. Az utazások egyrészt az Emmi kezdeményezésére, másrészt a fogadó fél meghívására történtek, összesen 3 312 082 forint értékben.

Ennyi.

A Zoom.hu feltételezése szerint több utazás úti célja is az iraki Erbíl lehetett, mivel a kormány fókuszában is ez a város áll, ahova eddig 750 000 ember menekült az Iszlám Állam terrorja elől 2014 óta. A városban működik a Szent József Kórház, amelyet a magyar állam idén 145 millió forinttal támogatott, ezzel biztosítva a kórház félévnyi gyógyszerszükségletét. Tavaly 120 millió forinttal támogatta a katolikus egyház gyűjtését, hogy iskola épüljön a városban. Az iskola viszont nem készült el, és valószínűleg emiatt váltották le az államtitkárság éléről Török Tamást.