Méltatlan, kicsinyes és etikátlan volt – A kollégái kiálltak a leváltott Mendrey László mellett

2018. május 9., 17:53

Szerző:

A budapesti Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ-csoportja április végén nyílt levelet írt Mendrey László elnök leváltásáról a szakszervezet Országos Választmányának és az ügyvezető elnöknek. Kérték, hogy a szakszervezet jelentesse meg a levelet, de ez nem történt meg – írja a levelet közlő hvg.hu.

Levelükben azt írják, hogy megdöbbenve értesültek arról, hogy a szakszervezet elnökét a rendkívüli tisztújító kongresszus visszahívta. Véleményük szerint ez a PDSZ-hez méltatlan, kicsinyes és etikátlan eljárás volt vezetőjével szemben. Attól tartanak, hogy az 1988-ban megalakított PDSZ eltávolodik a demokratikus működéstől, és a hatalomgyakorlás érdekében szakít a legalapvetőbb demokratikus jogokkal.

Mendrey László
Fotó: Youtube

Mendrey 2010 óta volt elnöke a szakszervezetnek, és mindvégig aktív volt tanárként is, így hitelesen tudta kommunikálni a pedagógusok véleményét. Kollégái neki tulajdonítják, hogy a PDSZ megkerülhetetlen tényezővé vált az oktatáspolitikában. Ahogy írják, nem volt olyan területe az oktatásnak, amellyel kapcsolatban a PDSZ ne hallatta volna a hangját, ne sorakoztatta volna fel érveit, ne állt volna ki az oktatás minden érintettjének – gyerekek, szülők, pedagógusok – érdekében. Médiaszerepléseinek köszönhetően a pedagógus érdekképviselet  a közvélemény számára szinte egyet jelent a PDSZ-szel.

– Mint annak az iskolának a munkatársai, ahol 30 éve a PDSZ megalakult, elvárjuk, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is az alapításkor megfogalmazott demokratikus értékeknek megfelelően működjön és megalkuvást nem tűrően álljon ki minden iskolahasználó érdekében, melyre – számunkra – eddig Mendrey László, kollégánk személye volt a garancia – írják levelükben.

A levél közzététele mellett a csoport a tisztújító kongresszus jegyzőkönyvének nyilvánossá tételét is kéri.