Már az óvodában megkezdik a nemzeti, keresztény nevelést

2018. augusztus 6., 09:23

Szerző:

Szeptembertől már a nemzeti identitástudat erősítése is hangsúlyosabb feladata lesz az óvónéniknek és -bácsiknak a magyar óvodákban, legalábbis erre lehet következtetni az Óvodai nevelés országos alapprogramjának nemrégiben elfogadott módosításából – írja a Népszava.

Ez az alappprogram olyan, mint az iskoláknak a Nemzeti alaptanterv, vagyis ez határozza meg az intézmények pedagógiai munkájának alapelveit.

A július 25-én kiadott módosítás szerint az óvoda

„a gyermek nyitottságára épít, és ahhoz segíti a gyermeket, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezetét, amely a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek, a hazaszeretet, a szülőföldhöz és családhoz való kötődés alapja” - idézi az alapprogramot a lap.

Ez az óvodai élet tevékenységi formái és az óvodapedagógus feladatai című mellékletben is szerepel, hogy a népmeséknek, népi hagyományokat felelevenítő mondókáknak, rigmusoknak, a magyarság történelmét feldolgozó mondavilág elemeinek, meséi, a klasszikus és a kortárs irodalmi műveknek egyaránt helye van. A rajzolásnál sem maradhatnak ki, hogy „a műalkotásokkal, a népművészeti elemekkel, szokásokkal, hagyományokkal, nemzeti szimbólumokkal, az esztétikus tárgyi környezettel való ismerkedés is fontos eszköze a gyermeki személyiség fejlesztésének.”

Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke a Népszavának azt mondta, fogalmuk sem volt a módosításokról, velük nem egyeztettek. Hozzátette, a „keresztény értékeknek” elsősorban a vallási intézményekben kell megjelenniük, egy önkormányzati, „világi” óvodában kevésbé kellene erőltetni.

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.