Ma írják az angol érettségit, nagyon nehéz feladatot is kaptak a diákok

2018. május 10., 10:34

Szerző:

A jelnyelvi tolmácsok munkájáról, a Mikulások világtalálkozójáról, az előadási technikákról szóló szöveget is kaptak a diákok a középszintű angolérettségi első, az olvasott szöveg értését mérő részben. A vizsgázóknak egy olyan hírt is értelmezniük kell, ami néhány hónapja bejárta a világsajtót – írja az Eduline.

Öt hónap után mentettek ki két nőt egy vitorlásról, és a hír néhány hónapja bejárta a világsajtót. 

A négy részből álló írásbelire középszinten összesen 180 perc van. A szövegértési feladatsort 60 perc alatt kell kitölteni, 30 perc alatt pedig a nyelvhelyességi részt, egy 15 perces szünet után 30 perc van a hallott szöveg értésére, 60 pedig az íráskészségre.

Emelt szinten 240 perc áll a diákok rendelkezésére. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az olvasott szöveg értését mérő feladatsorban rövid, hétköznapi szövegek szoktak szerepelni, például egy használati utasítás, vagy egy újságcikk. Az Eduline megkérdezett egy szakértőt, aki szerint nagyon nehéz feladatot is kaptak a középszintű érettségi első részében a diákok.

– A középszintű angolérettségi 2017 óta B1-es szintű, ennek az első és a harmadik feladat tökéletesen megfelelt, a második feladat azonban nagyon nehéz volt, a negyedik pedig nagyon könnyű, vagyis jelentős különbségek voltak a feladatok nehézsége között – mondta Rádai Péter, az Euroexam International munkatársa.

A második feladat Rádai szerint kifejezetten nehéz volt. A szöveg professional presentation témájáról szól, vagyis üzleti kontextusa van, és van olyan pont, ahol két lehetséges válasz is helyes.

A harmadik, a Mikulások világtalálkozójáról szóló szöveg megfelel a B1-es szintnek, de Rádai úgy látja, hogy van benne egy-két trükkös kérdés.

Az utolsó részt, a hírt a két nő kimentéséről könnyednek és szórakoztatónak tartja, véleménye szerint a kapcsolódó feladatokat is könnyen meg lehet oldani.

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.