Lemondott a vak komondoros polgármester

Lemondott tisztségéről Balogh József független polgármester, akit kedden másodfokon, jogerősen tíz hónap – két év próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítéltek az élettársa bántalmazása miatt, tájékoztatta Fülöpháza jegyzője szerdán az MTI-t.

2016. június 22., 18:13

A törvény szerint ilyen esetekben (szándékos bűncselekmény, majd jogerős ítélet megszületésekor) az önkormányzatnak méltatlansági eljárást kellene lefolytatnia, de Balogh ennek elébe menve tegnap írásban lemondott a tisztségéről.

A bírósági ítélet szerint Balogh József 2013 áprilisában ököllel többször arcon ütötte élettársát, akinek emiatt eltört az orr- és járomcsontja. A sajtóban az ügy részben azért is kapott nagy visszhangot, mert a polgármester a vádakra először azzal válaszolt, hogy az asszony a sérülését (arccsont- és járomcsonttörés) nem a férfi ütése okozta, hanem az, hogy elesett a vak (komondor) kutyájukban .

A Kecskeméti Törvényszék kedden, jogerősen tíz hónap – két év próbaidőre – felfüggesztett börtönre súlyosította az elsőfokú járásbíróság 420 ezer forintos pénzbüntetést kiszabó ítéletét.

A mezőgazdasági gépszerelőnek tanult Baloghöt saját és egy örökbe fogadott gyermek édesapja, Fülöpháza mellett egy tanyán gazdálkodik. Az 1994. decemberi helyi választásokon az FKGP listájáról mandátumot szerzett a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésében. 1998-ban a kunszentmiklósi kerületben (Bács-Kiskun, 4. vk.) képviselővé választották.

2001. december 19-én, a Fidesz Magyar Polgári Párt és a Kisgazda Polgári Egyesület között létrejött választási szövetség értelmében harmadszor is elindulhatott a kunszentmiklósi kerületben; 2003. június 28-án a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Országos Választmányának alelnökévé választották.

2010. április 11-én negyedik alkalommal választották meg Bács-Kiskun megye 4. sz. választókerületének szavazópolgárai országgyűlési képviselőjüknek. 2010 májusában az ő kezdeményezésére alakult meg a Fidesz-frakció Tanyaügyi Munkacsoportja.

2010. október 3-án Fülöpháza polgármesterévé (Fidesz) választották. A polgármesteri széket a 2014-es választáson sem vesztette el, igaz ekkor már függetlenként indult, mert a 2013-as „komondorügy” után először a Fidesz országgyűlési frakciójából, majd a pártból is kizárták.

A 168 Óra Online információi szerint Balogh a mai napi együtt él megvert élettársával egy Fülöpháza közeli tanyán, forrásunk szerint „az asszony megbocsátott” a férfinak.