Közzétette a Medgyessy-bizottság titkosított jegyzőkönyveit a Momentum

2018. március 31., 14:35

Szerző:

Bár öt év telt el a titkosítás lejárta óta, mégsem kérte ki egyik parlamenti párt sem a Medgyessy-bizottság dokumentumait. A 2002-ben létrehozott bizottság feladata az volt, hogy feltárja az akkori miniszterelnök Kádár-korszakbeli titkosszolgálati múltját. Az ülések jegyzőkönyveit tíz évre titkosították, tehát 5 éve hozzáférhetők lettek volna.  

A Momentum képviselőjelöltje, Körömi Attila, aki a bizottság tagja volt, kikérte az ülések jegyzőkönyveit, amiket az ugynokaktak.hu oldalon nyilvánosságra is hozott a párt. „Ma már nem az a lényeges, hogy kit és hogyan szerveztek be, hanem az, hogy a nyilvánosság megteremtésével éppen a további zsarolások lehetőségeit vegyük ki.” - írta közleményében Körömi. 

A bizottság jegyzőkönyvei több, mint 500 oldalt tesznek ki. Ezek között szerepel Kövér László meghallgatása is, mely során a Parlament jelenlegi házelnöke elismeri a Fidesz felelősségét az ügynökakták nyilvánosságra hozatalának elmaradásáért. „Azt a tisztázó és tisztító munkát, amit a politikai életben el kellett volna végezni, hogy most ne kelljen az ön frakciójának néhány tagjával foglalkozni itt, ezt nem végeztük el. Régi bűnnek hosszú az árnyéka. Ebben én személyesen a Fidesz nevében is a magunkra eső felelősséget vállalom.” - olvasható Kövér László válasza a szocialista bizottsági tag kérdésére a jegyzőkönyvben.

- A Momentum még nincs a parlamentben, nincsenek parlamenti jogosultságaink, nem férünk hozzá azokhoz az iratokhoz, amikhez a parlamenti pártok képviselői igen. Ennek ellenére megtettük azt, ami egy ellenzéki pártnak sem sikerült az elmúlt 8 évben: elkezdtük a politikai elit ügynökmúltjának feltárását. Szerintünk ez a rendszerváltás befejezésének első lépése - mondta Soproni Tamás, a Momentum kampányfőnöke.

A dokumentumok ide kattintva olvashatók el. 

 

 

2024. május 1., 13:07

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.