Kásler Miklós kivizsgáltatná a kórházi fertőzéseket

2018. május 29., 09:05

Szerző:

Kásler Miklós, az emberi erőforrások új minisztere azt nyilatkozta a Kossuth Rádióban, hogy ki kel vizsgálni a kórházi fertőzéseket, mert azokat a szabályok be nem tartása okozza. A tárcavezető szerint ugyanakkor meg kell megvizsgálni, hogy a feltételek nem megfelelőek, vagy a szakmai szabályokat nem tartják be az intézményekben.

Az Orvosi Kamara elnöke, Éger István azt nyilatkozta az RTL Klubnak, hogy nem jellemzőek az emberi mulasztások, bár előfordulhatnak hibák, mint mindenütt, ahol emberek dolgoznak.

Áprilisban a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) másodfokon nyert pert az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben, a jogerős ítélet szerint a minisztériumnak ki kell adnia a kórházi fertőzések adatait. A minisztérium azt válaszolta az RTL Klub érdeklődésére, hogy még nem kapták meg a Fővárosi Ítélőtábla határozatát, ezért nem nyilvánosak még az adatok.

Nemrég az Emmi figyelmeztetést is kapott az ügyben az ombudsmantól. Székely László alapjogi biztos felkérte a minisztert, hogy fordítson kiemelt figyelmet arra a gyakorlatra, ahogyan a minisztérium szervei kezelik a panasz- és közérdekű bejelentéseket.

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.