Jogszerűtlenül kampányolt óvodásokkal Orbán, meg is büntették miatta

2018. március 29., 20:17

Szerző:

Másodfokon is jogellenesnek nyilvánította a Nemzeti Választási Bizottság Orbán Viktor óvodai akcióját. A miniszterelnök Komárom-Esztergom megye 3-as választókerületében járt, hogy megtolja kicsit Czuninyé Bertalan Judit kampányát. Teljesen spontán módon beugrottak a dadi óvodába egy kis politikai pedofíliára. A látogatásról készült videót rögtön fel is tették Orbán Facebook-oldalára, csakhogy a gyerekek szüleitől senki nem kért erre engedélyt. 

A történtek miatt Sólyom Jöran, az MSZP-Párbeszéd választókerületi képviselő-jelöltje; Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje; az Együtt - a Korszakváltók Pártja; a Momentum Mozgalom Párt, továbbá Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje nyújtott be kifogást, amit a helyi választási bizottság lesöpört az asztalról. Ezután került az NVB elé az ügy, ahol már nem voltak ennyire megengedők Orbánnal: a testület 13 igen és 7 nem arányban kimondta, hogy a miniszterelnök és Czunyiné Bertalan Judit szabályt sértett azzal, hogy kampánytevékenységet folytattak az óvodások körében – számolt be az ülésről a Mérce. Az NVB ezen kívül azt is megszavazta, hogy a politikusokat fejenként 345 ezer forintos bírság megfizetésére és az eseményről készült videók közösségi oldalakról való törlésére kötelezi, továbbá eltiltja a politikusokat a további jogsértéstől. 

Senki, még a miniszterelnök sem kampányolhat óvodásokkal – kommentálta a döntést a Facebookon Karácsony Gergely. Azt írja: „nem lehet felhasználni ártatlan arcokat, és nem lehet sem a gyerekeket, sem a nemzetet letérdepeltetni, éppen ezért április 8-án talpra állunk, és elküldjük ezt a rezsimet oda, ahová való: a történelem szemétdombjára."