Hemzseg az amatőr hibáktól és a téves állításoktól az Együtt gazdálkodását vizsgáló ÁSZ-jelentés

2018. január 5., 19:55

Szerző:

hvg.hu birtokába jutott az Állami Számvevőszék jelentéstervezete, amelyet az Együtt gazdálkodásáról készítettek, és amelyre hivatkozva 19 millió forintra büntették a pártot. A jelentés pedig hemzseg az olyan állításoktól, amelyek  nincsenek tényekkel alátámasztva vagy egyszerűen nem igazak.

December végén a Jobbik után még négy ellenzéki pártot több milliós tételekre bírságolt az ÁSZ. A Jobbikról készített jelentéshez hasonlóan az Együtt-vizsgálat jelentése is nélkülözi a konkrétumokat, az elmarasztaló megállapításokat nem támasztja alá tényekkel a volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett szervezet.

Az Együtt 19 milliós bírságát tiltott pénzbeli hozzájárulás miatt szabták ki. A vizsgálati jelentés szerint Juhász Péter pártja 2015-ben 5,1 millió, 2016-ban 4,5 millió nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el jogi személyektől kedvezményes ingatlan bérlet formájában, amit tilt a párttörvény. Azt viszont az ÁSZ nem tünteti fel, hogy kik ezek a jogi személyek, illetve a párt öt ingatlana közül melyikre vonatkozik az alulárazás. A fővárosi iroda piaci árát 2013/14-es év ellenőrzésekor az ÁSZ még helyesnek gondolta, most viszont havi 400 ezer forintot hiányol az iroda árából, vagyis a szervezet szerint a párt ennyivel olcsóbban bérli az ingatlant. Igaz, az általuk elfogadottnak vélt piaci árat sem határozzák meg. Semmilyen viszonyítási alapot nem adnak, pedig az ingatlanhirdetések alapján a házban található ingatlanoknak megfelelő bérleti árat fizet a párt.

Juhász Péter
Fotó: MTI/Marjai János

Az ÁSZ kifogásolta továbbá, hogy az Együtt egy 62 ezer forintos tagdíjat adományként tüntetett fel. Juhász Péter azt kérte számon az ÁSZ szóvivőjétől, hogy honnan tudja a szervezet, hogy ki párttag, és ki nem, hiszen ez szigorúan védett személyes adatnak számít, taglistát pedig nem kértek a párttól. Így vagy törvénytelenül használtak fel kimutatást, vagy helytelenül állapították meg a szabálytalanságot.

Két másik befizetés, egy 2015-ben történt 15 ezer forintos, illetve egy 2016-ban 105 ezer forintos befizetést is kifogásolt a szervezet. Az ÁSZ szerint ezeket külföldi személyektől fogadta el a párt, amit szintén tilt a párttörvény.

Azért is elmarasztalták a pártot, hogy nem volt számlarendjük, illetve tárgyi eszközök üzembe helyezését nem dokumentálták rendesen. Az Együtt szerint egyik állítás sem igaz. A számlarendet időben feltöltötték az előírt felületen. Egyetlen tárgyi beszerzésüket, egy klímaberendezés beüzemelését igazoló dokumentumokat szintén határidő előtt feltöltötték.

Azért is érdekes az ellenzéki pártok büntetése, mert épp a Fidesz hangsúlyozta pár hónapja, hogy nem egyértelmű, mi számít tiltott pártfinanszírozásnak a törvény szerint. Mivel az ÁSZ-döntéssel szemben nincs helye fellebbezésnek, az Együtt az adatvédelmi hatósághoz, az LMP pedig az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.