Háziasított rénszarvasokra vadászott Semjén Svédországban

2018. március 11., 11:08

Szerző:

Alaposan helyretette Semjén Zsoltot Török Zoltán, a Svédországban élő ismert természetfilmes, aki éveken át forgatott a rénszarvasok életéről. 2004-ben mutatták be a „Rénszarvas harmóniája" című filmjét.

Török Facebook-posztjában (amit a Népszava szúrt ki) leírja, hogy a vad rénszarvas 150 éve kihalt Svédországban, ma már kizárólag háziasított rének élnek. 

Azaz bátor miniszterelnök-helyettesünk alighanem háziasított rénekre vadászott, ennyi erővel a Hortobágyon is lövöldözhetne szürkemarhákra

– írja.

Török szerint a vadászat kora ősszel történt. Ekkor ugyanis az állatokat összeterelik, a nagyobb bikákat kiszelektálják, mert a húsuk rossz ízű lenne a bőgés után. Az állatokat tulajdonló számi közösségek (őket mi lappként ismerjük, de ez a megnevezés ma már sértő, a számi a saját megnevezésük magukra) ilyenkor boldogan adnak vadászati engedélyt a rénszarvasaikra. 

Sajnos az elejtett bika füle a képen ki van takarva, arról azt is meg lehet mondani melyik csordából való – teszi hozzá.

Egyáltalán nem igaz, hogy a tetemet csak helikopterrel lehet elszállítani (ahogy azt Semjén egy védekező Facebook-posztban írta), a legtöbbször quaddal teszik, mert az jóval olcsóbb. Török nem is érti a helikopter alatt lengedező rént. Mondjuk akinek van pénze dögivel az persze megteheti – teszi hozzá.

 

Semjén Zsolt svédországi luxusvadászatairól a Magyar Nemzet számolt be. Kiderült, hogy a KDNP elnöke évek óta rendszeresen vadászik Svédországban, egy-egy ilyen alkalom 4-5 millió forintba kerül, a politikusnak egész hoteleket bérelnek ki, hogy senkivel ne találkozzon, aki felismerhetné. Jellemzően jávor- és rénszarvasra, illetve siketfajdra vadászik.

Semjén amúgy az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke (az Origo a mosdató cikkben nemes egyszerűséggel az ország fővadászának titulálta), eredetileg azt írta, hogy jávorszarvast lőtt, csak később pontosította rénszarvasra. (A két állat között nagyjából akkora a különbség, mint egy puli és egy komondor között.) Ennél súlyosabb (bár az ország fővadászától elvárható lenne, hogy tudja, mit ejtett el) és a vadászetikától végtelenül távol áll, ahogy a lelőtt állattal pózol. A Magyar Nemzet által közzétett fényképen látszik, hogy a rénszarvas nyakán térdel. Ilyet egy magára valamit is adó vadász a terítékfotón nem követne el.