Hatmilliárdot fizethetünk vissza az EU-nak, mert az Orbán-kormány nem indítja el a vastagbélrák-szűrési program

2018. március 5., 14:57

Szerző:

Ősszel kellett volna elkezdődniük az ingyenes vastagbélrák-szűréseknek, de február végéig még egyetlen vizsgálatot sem végeztek el az EU-s forrásból támogatott programban – értesült a Hír TV.

A portál birtokába jutott az a levél, amit az EU-s fejlesztésekért felelős államtitkár, Schanda Tamás küldött a tiszti főorvosi hivatalt vezető Szentes Tamásnak. Az államtitkár gyakorlatilag leteremti Szentest a közbeszerzés elakadásáért, és felhívja a figyelmét, hogy a késlekedés miatt elveszhet az uniós támogatás.

A Hír TV megkérdezte a szűrésekről az egészségügyért felelős államtitkárt, Ónodi-Szűcs Zoltánt is, aki kitérő választ adott a televízió kérdéseire, pedig a levelet ő is megkapta. Az államtitkár azt mondta, hogy folynak a szűrések Magyarországon, de pontos számokat nem tud mondani. Amikor a portál újságírója azt mondta, hogy értesüléseik szerint ebből a hat és fél milliárd forint EU-s forrásból támogatott programban még nem végeztek szűrést, az államtitkár konkrét válasz helyett a kormány által kedvelt sikerkommunikációhoz folyamodott:

– Nézze, ezt is butaságnak tartom. Meg fogjuk majd nézni, egyébként is folyik a szűrés Magyarországon, és tudniuk kell, hogy a V4-eken belül csak Magyarországon van mind a három szűrésfajta, tehát sehol máshol nincs az, ami Magyarországon megtalálható, hogy mind a méhnyakrákszűrés, mind az emlőrákszűrés, mind a vastagbélrákszűrés működik – válaszolta az államtitkár.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly a 6,57 milliárdos program bejelentésekor azt mondta, hogy az elvesztegetett év ötszáz ember halálát jelentheti. A programot azzal a céllal vezették be, hogy a halálozást tíz százalékkal sikerüljön csökkenteni.

Magyarországon évente tízezer embernél diagnosztizálják a betegséget, évente ötezren meg is halnak vastagbél daganata miatt. Magyarország ezzel Európában az első, világszinten a negyedik helyen áll a vastagbélrák miatti halálozásban.