Geréb Ágnes boszorkányüldözésnek tartja az ellene folyó eljárást

2018. január 10., 18:45

Szerző:

Az elítélt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász úgy látja, hogy a bírók figyelmen kívül hagyták a tényeket, és az ellene felhozott vádakat igazoló szakvélemények egy részébe hasra ütés alapján kerültek adatok. Geréb a Klubrádiónak adott telefonon interjút. 

Geréb Ágnest két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, és 10 évre eltiltották hivatása gyakorlásától két rosszul végződött otthonszülés miatt. Nem erre az ítéletre számított.

3500 otthonszülés 27 év alatt
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Azt mondja, hogy minden rosszul végződött szülés trauma a család mellett mindenkinek, aki jelen van. A bábának, a kórházi személyzetnek is. A statisztikák alapján az otthonszülés nem kevésbé biztonságos, mint a kórházi, a kórházi tragédiákat mégsem kürtölik világgá nap mint nap. Geréb 27 éven keresztül segítette a nőket otthoni szülésüknél, összesen körülbelül 3500 alkalommal.

Jó útnak minősíti 27 éves pályafutását. Egy mondás szerint mindenki ott szül a legkevesebb komplikációval, ahol a legnagyobb biztonságban érzi magát. Úgy gondolja, hogy az információn alapuló szabad választás az, ami a biztonsághoz vezet, ezért biztos abban, hogy jó úton járt.

A perújítás alapjául szolgáló orvos-szakértői véleményt igazolták, az egészségügyi tudományos tanács öt fős szakvéleményében megállapította, hogy nem a rossz fogás miatt halt meg a váll-elakadásos baba, és az oxigénhiányos baba esetében nem bizonyítható, hogy mi okozta a méhen belüli rosszullétet.

Tisztában van azzal, hogy sok mindent jobban csinálhatott volna. De az, hogy gyorsító injekciót adott a kisbaba megszületésének gyorsításához, az még az „ellene dolgozó, a hálapénzen alapuló, összezáró orvosok" szerint is helyes volt. Értetlenül áll az előtt, hogy a bírók figyelmen kívül hagyták a tényeket, és olyan szakvéleményeket vettek alapul, aminek egyetlen állítása sem volt bizonyítva.

A szülés mindenképpen embert próbáló feladat. Társadalmi érdek, hogy ne társuljon hozzá megalázás, trauma. Az intézményen belüli szülés sokat változott szerinte. Úgy gondolja, hogy még nem sikerült azt elültetni a gyakorlatban, hogy a szülész-nőgyógyászok nem felettesei a bábáknak, nem alá-fölé rendelt viszonyban kellene dolgozniuk. Az is a folyamat része, hogy felnőtt embernek nézzék a nőket és azokat, akik az otthonszülést választják.

Azt is elmondta, hogy ha a munkájával segítette egy igazságosabb, emberbarát rendszer kialakulását, akkor volt valami haszna az ellene folyó boszorkányüldözésnek.

Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje reagált a Geréb elítélésére Facebook-oldalán. Azon kívül, hogy inkább másokat küldene börtönbe a szülész-nőgyógyász helyett, szerinte Áder János most megmutathatná, hogy nyomokban államférfit tartalmaz. Ezzel arra utal, hogy a köztársasági elnöknek elnöki kegyelemben kellene részesítenie Geréb Ágnest.