Meglepetés: A Fidesz megszavazta az új főbírót

2020. október 19., 17:36

Szerző:

Az ellenzék kivonult Varga Zsolt András megszavazásról.

Megválasztotta az Országgyűlés Varga Zsolt András volt alkotmánybírót a Kúria elnökének hétfőn.

Varga Zsolt Andrást 135 igen, 26 nem szavazattal választották meg a képviselők titkos szavazáson.

Az ellenzéki képviselők amikor a főbíróról szóló napirendi ponthoz értek, felálltak, és kivonultak a teremből.

Varga Zsolt András posztját 2021. január 2-től tölti be.

Az alaptörvény szerint a Kúria elnökét a bírák közül kilenc évre a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja; megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

Varga Zsolt András jelölését az Országos Bírói Tanács elutasította, mert e jelöltnek nincs ítélkezési gyakorlata - jelölését is csak egy törvénymódosítás tette lehetővé.

Varga Zsolt András több ügyészségen is dolgozott, volt Polt Péter legfőbb ügyész helyettese is. 

 

 

Április 30-án az MBH Bank szerződést írt alá a Magyar Fejlesztési Bankkal, melyben megállapodnak arról, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a közvetítői feladatok ellátásának jogát konzorciumban nyerte el, nyílt közbeszerzés keretében, így az EU-s forrásokból a vállalkozásoknak szánt, már korábban bejelentett KKV Technológia Plusz Hitelprogram nulla százalékos kölcsönei április 30-tól, míg az otthonfelújítási program terméke várhatóan nyár elejétől lesz igényelhető a MBH Bank által üzemeltetett, 154 bankfiókban elérhető lakossági és vállalkozói MFB Pont Plusz pontokon.